Flytta med barn som man har under ensam vårdnad

2021-08-24 i Vårdnadstvist
FRÅGA
Hej jag ensam vårdnad 7-åriga son, pappa har rätt att träffa sin son 2 gånger i veckan och ha honom varannan helg. Pappa bor inte i samma samhälle utan ca 25km ifrån. Min fråga : får jag flytta med barn utan medvetna den andra förälder ? Visst jag vill inte förhindra att pappa och barnen ska träffas.
SVAR

Ensam vårdnad ger dig ensam bestämmanderätt över var du vill flytta med barnet

Ensam vårdnad gör att du får flytta hur du vill med barnet och du behöver inte fråga om något godkännande av den andra föräldern som inte är vårdnadshavare.

Kom dock ihåg att barnet alltid har rätt till att ha umgänge med föräldern som de inte bor med, antingen genom ett fysiskt möte eller en annan form (6 kap. 15 § första stycket FB). Båda föräldrar har dessutom ett gemensamt ansvar för barnets behov av umgänge med föräldern som barnet inte bor med (6 kap. 15 § andra stycket FB). Viktigt att tänka på är att föräldern utan vårdnad alltid kan försöka ansöka om umgängesrätt till barnen hos socialnämnden om föräldern med ensam vårdnad skulle vägra den på egen hand (6 kap. 15 a § FB). Detta hindrar dock aldrig dig från att flytta !

Hoppas det var svaret på din fråga !

Eles Karahalilovic
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Vårdnadstvist (871)
2021-10-18 Vad händer om man ger upp vårdnaden av sina barn?
2021-10-15 Umgänge och vårdnad - vad kan man göra?
2021-09-30 Nekad att träffa barnet av boendeföräldern
2021-09-30 Vad gäller avseende umgänge och vårdnad?

Alla besvarade frågor (96505)