Flytta hemifrån pga gymnasium

2017-09-03 i Barnrätt
FRÅGA
Hej jag heter johanna och min största dröm är att flytta hemifrån. Problemet är att jag är 16 år. Jag går första året på gymnasiet hotell och turism-linjen. Jag har inte några stora problem hemma men jag kommer verkligen inte överens med min pappa. Jag kan flytta var som helst. Angered, biskopsgården, tynnered osv och det kan vara hur litet som helst. Jag bryr mig inte om hur det ser ut. Så min fråga är hur kan kan jag flytta? Ska jag hoppa av gymnasiet och börja jobba eftersom att jag har ju ingen inkomst nu. Just nu söker jag extrajobb men det räcker ju inte för att betala hyra. Kan jag ta ut mitt studielån? Jag skulle kunna tänka mig att antingen ha en inneboende eller att själv vara en inneboende hos någon. Mvh johanna.
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det finns inget som hindrar en gymnasieelev att bo ensam, det händer t ex när gymnasiet ligger långt bort från där eleven bor. Du kan söka om utökat bidrag från Försäkringskassan och säkert också hos CSN. Du kan inte ta ut studielån i förskott om det är det du menar. Gå in på deras hemsidor och läs där eller ta kontakt med en handläggare (som du också hittar på hemsidorna).

Kan du inte stå ut med att bo hos din pappa ett tag? Att komma överens med sina föräldrar är inte något alla har tur med, men om det inte är något brottsligt (såsom misshandel av något slag) som din pappa begår mot dig, behöver du bara stå ut med situationen i ca tre år. Tre år kanske känns länge nu, men det är bara en bråkdel av ditt liv egentligen. Att du skulle slänga bort hela din framtid pga det är jobbigt nu känns som ett väldigt drastiskt beslut. Mitt personliga råd är att INTE hoppa av gymnasiet oavsett vad som händer. Om du hoppar av gymnasiet kommer du kraftigt begränsa eller t o m förlora dina framtida valmöjligheter. Min egna åsikt är att frihet sitter i ens valmöjligheter.

Kom ihåg att du kan vända dig till din skolas kurator!

Vänligen,

Hanna Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Barnrätt (1743)
2021-07-22 Får personal ge minderåriga cigaretter?
2021-07-21 Byta för- och efternamn på barnet jag har ensam vårdnad om?
2021-07-15 Vad kan man göra om man befarar att ett barn far illa?
2021-07-14 Kan ens barn bestämma vart det vill bo?

Alla besvarade frågor (94351)