Flera inneboende i en bostadsrätt

2017-10-16 i Bostadsrätt
FRÅGA
Hej jag är inneboende i en lägenhet. En trea, med ett master sovrum och ett mindre sovrum. I nuläget har jag haft tillgång till det lilla rummet och gemensamma utrymmen, medan min hyresvärd (han som äger bostaden) bor i stora sovrummet.Kan min kille flytta in i lägenheten nu och även han vara inneboende om vi får tillgång till stora rummet och hyresvärden det lilla utan att de blir problematiskt med bostadsrättsföreningen. Vi vill såklart då båda två vara skrivna på adressen.Tack!
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regleringen som är tillämplig står att finna i bostadsrättslagen.

Det framgår att det inte krävs tillstånd för inneboende i bostadsrätter (7 kap. 8 § bostadsrättslagen), så länge det inte medför men för föreningen eller någon annan föreningsmedlem. För att det ska anses vara fråga om en inneboende och inte upplåtelse i andra hand, krävs det att bostadsrättshavaren behåller rådigheten över lägenheten.

Det krävs alltså inget tillstånd och om det uppstår en tvist måste föreningen visa på att det uppstått men för andra föreningsmedlemmar till följd av att ni varit inneboende.

Vänligen

Pontus Schenkel
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bostadsrätt (1242)
2021-09-16 Får man använda inre reperationsfond trots ägarbyte?
2021-09-15 Behöver man styrelsens godkännande för att ha en inneboende?
2021-09-14 Brf:s villkor med fläckfritt belastningsregister
2021-09-12 Köpare får ej av säljare tillträde till bostadsrätt på avtalad dag.

Alla besvarade frågor (95697)