Firmatecknare i olika associationsformer

2015-08-18 i KOMMERSIELL RÄTT
FRÅGA
Hej!Undrar vem som är firmatecknare i aktiebolag, ekonomisk förening och kommanditbolag? Tack på förhand!
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Vem som är firmatecknare i de olika associationsformerna framgår av olika lagar eftersom bestämmelser om aktiebolag finns i aktiebolagslagen (se här), bestämmelser om ekonomiska föreningar finns i lagen om ekonomiska föreningar (se här) och bestämmelser om kommanditbolag finns i lagen om handelsbolag och enkla bolag (se här).

Aktiebolag:
I ett aktiebolag är det styrelsen som företräder bolaget och tecknar dess firma (se här). Även VD:n får företräda bolaget och teckna dess firma när det gäller uppgifter som han eller hon ska sköta (se här). Styrelsen får även bemyndiga någon annan att företräda bolaget och teckna dess firma (vilket kallas för särskild firmatecknare) (se här).

Ekonomiska föreningar:
I en ekonomisk förening är det styrelsen som företräder föreningen och tecknar dess firma. Styrelsen kan emellertid bemyndiga en styrelseledamot, VD:n eller någon annan att företräda föreningen och teckna dess firma om inte det har förbjudits i stadgarna. (se här). VD:n har dock alltid rätt att företräda föreningen och teckna dess firma när det gäller sådana åtgärder som ankommer på honom eller henne (se här).

Kommanditbolag:
Ett kommanditbolag är ett handelsbolag där en eller flera bolagsmän har förbehållit sig att inte svara för bolagets förbindelser med mera än han har satt in eller åtagit sig att sätta in i bolaget (en sådan bolagsman kallas för kommanditdelägare). Annan bolagsman i kommanditbolaget kallas komplementör (se här). I ett kommanditbolag får inte en kommanditdelägare vara firmtecknare (se här), utan istället är det komplementären som företräder företaget och tecknar dess firma (se här) (se här).

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Har du fler frågor är du varmt välkommen att ställa dem till oss på Lawline.

Med vänliga hälsningar,

Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (270)
2020-10-21 Får jag ladda ner videor från nätet?
2020-08-31 Is it legal to sell items on Instagram and make money?
2020-06-30 Kan jag få tillbaka pengarna för en potentiell ogiltig transaktion?
2020-06-29 Spelande minderårig

Alla besvarade frågor (85316)