Finns testamenten upprättade innan 1989 registrerade hos Tingsrätten?

2017-09-20 i Testamente
FRÅGA
Är det möjligt att ett testamente som utfärdades 1988 i Götabanken är registrerat hos tingsrätten?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Reglerna om bevakning av testamenten i tingsrätten avskaffades år 1989 och testamenten kan numera varken registreras eller bevakas i tingsrätten. Eftersom dessa regler avskaffades år 1989 finns ett testamente utfärdat 1988 tyvärr, med allra största sannolikhet, inte längre kvar hos tingsrätten.

För att vara på den säkra sidan skulle jag dock rekommendera att du ändå tar kontakt med den tingsrätt som låg närmast personen som skrivit testamentet för att kontrollera ifall de mot förmodan kanske har kvar testamentet. Du kan hitta rätt tingsrätt genom att följa den här länken och skriva in personens postnummer i sökfältet. Jag vet även att en del bouppteckningshandlingar flyttats över från de olika tingsrätterna till Landsarkivet i Göteborg. I vissa fall innehåller dessa bouppteckningshandlingar även testamenten.

Om testamentet du söker skrevs av en person som redan gått bort och där en bouppteckning upprättats skulle du alltså även kanske kunna vända dig till Landsarkivet. Mer information om landsarkivet hittar du här.

Hoppas att du känner att du fått ett någorlunda bra svar på din fråga. Om du har fler frågor är du givetvis välkommen att vända dig till oss på Lawline igen!

Vänligen,

Cecilia Sikström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2894)
2021-07-27 Är kontanta medel egendom?
2021-07-23 Hur ska jag meddela arvingar om ett testamente, och när kan de senast motsätta sig testamentet?
2021-07-19 Do you need a testament in Sweden?
2021-07-18 Är ett testamente bindande om man upprättat det själv?

Alla besvarade frågor (94271)