Finns gällande avtal?

2016-03-07 i Köplagen
FRÅGA
En kund har beställt varor av oss på en fackmässa..I telefonsamtal därefter kommer vi överens om vilket org.nr och företag ordern ska ställas på vilket vi refererar till i följande mailkonversation. Vi kontrollerar att personen tecknar denna firma. Kunden bekräftar dock inte i mail vår överenskommelse om aktuellt företag som kund. Vi levererar första leveransen, kunden tar emot den, och efterfrågar i mail de restnoterade varorna . De levereras kort tid efteråt. och tas även emot.Därefter mailar kunden och menar att antalet produkter är "för mycket" de ville bara beställa styckvis, de har öppnat en del och vill sända tillbaka resten.Vi svarar att på en fackmässa läggs inte order på enstaka produkter, utan förp/6st. och då de är företagare som beställer produkter på fackmässa är det kutym att produkter sälja i förp. på ett visst antal.Det är inte acceptabelt att plocka ut enstaka produkter och därefter returnera resten.Vi förstår nu att detta var syftet med hela beställningen, eftersom man efterfrågade en restorder efter att första ordern mottogs och då gjordes ingen anmärkning.Kunden bestrider fakturorna. Kunden letar upp privat adress och sänder vissa varor i retur dock inte med sitt rätta namn som avsändare, likaså till vårt företags postbox med okänt personnamn som avsändare. Inga paket hämtas ut av oss då vi ej har beställt något från denne privatperson,De har bestridit hos KFM menar att vi ville skänka produkter på mässa, kan vi vinna i tingsrätten?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Utifrån din beskrivning låter det som om det förekommit avtalsbundenhet genom så kallat konkludent handlande. Jag tolkar det som om det handlar om två företag som handlat med varandra och då är det köplagen som är tillämplig. I ert fall verkar det inte handla om att det förekommit något fel i varan. Kärnfrågan verkar vara att ni hävdar att ni avtalat om ett visst köp och att köparen menar att något sådant avtal inte träffats. Utifrån din frågeställning kommer tvisten att handla om huruvida det finns ett gällande avtal mellan er och köparen samt vad det avtalet innehållit. Utifrån din korta beskrivning i frågan låter det definitivt som om ni kan driva detta i tingsrätten. Att göra en bedömning av chanserna att vinna är svårt med så lite information. För att kunna göra det behövs djupare information och detaljer kring branchpraxis etc.

Hoppas du med detta svar fått lite vägledning i hur du kan lägga upp din argumentation i tingsrätten.

Vänligen

Louise
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Köplagen (1299)
2021-01-17 Vad gör vi när vi beställt men inte fått leverans?
2021-01-17 Ett fel uppstår efter ett bilköp mellan två privatpersoner, vem har gjort fel och kan en stämning bli aktuell?
2021-01-17 Kan ägandet gå tillbaka om köparen inte hämtar varan?
2021-01-17 Måste jag köpa tillbaka en trasig sadel?

Alla besvarade frågor (88248)