Finns det regler kring inköp, godsmottag och attestering av faktura?

2017-10-30 i Avtal
FRÅGA
Hej!Finns det några juridiska riktlinjer gällande inköp och goddsmottag och attestering? Är det tillåtet att en person både kan lägga inköp, ta emot godset och attestera fakturan i efterhand? Eller är det endast en generell policy som finns för att undvika jävsituationer? Har sökt själv men tyvärr inte hittat några svar.Mvh
SVAR

Hej,

Tack för att du valt att vända dig till oss på Lawline med din fråga!

På området du frågar efter finns det, precis som du själv upptäckt, inga riktlinjer eller regleringar. Det hela är en fråga som omfattas av avtalsfriheten som råder här i Sverige. Om en av parterna i en eventuell tvist t.ex. säljaren, påstår att godset har lämnats över medan köparen menar att hen inte har mottagit godset så har man en bevisfråga för handen kring vem som har tagit emot godset, och vem som gjort inköpet och vem som attesterat fakturan. Att man har generella policys eller regler kring hur inköp, mottag och attestering är för att underlätta en sådan bevisfråga, men det finns inga lagregler på hur en sådan policy ska se ut.

Hoppas du har fått svar på din fråga, annars är du varmt välkommen att ställa en till fråga, att vända dig till våra Expresstjänster eller till och med till våra jurister om en tvist skulle uppstå.

Allt gott!

Mvh,

Cornelia Najafi
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1533)
2021-09-14 Tilläggsavgift för fel bevis på rätt till studentrabatt
2021-09-07 Har en annonssajt rätt att neka annonsering?
2021-09-06 Har du rätt att få tillbaka pengar om du har glömt stänga av parkeringen?
2021-09-05 Konsument som vill utnyttja sin ångerrätt eller häva ett köp

Alla besvarade frågor (95697)