Finns det några formkrav vad gäller gåvobrev?

2020-08-24 i Gåva
FRÅGA
Vi är tre bröder som ska få en summa pengar av vår pappa. Vi bröder har kommit överens om att dessa ska gå till underhåll och skötsel av våra gemensamma sommarstuga. Till detta används ett av mina konton så alla pengar kommer att hamna där. Vi vill därför skriva ett gåvobrev för att undvika eventuella konflikter i framtiden. Måste detta bevittnas? Ska man skriva att gåvogivare är "vid sina sinnes fulla bruk" vid undertecknandet? Något annat vi måste tänka på?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Jag tolkar din fråga som att du undrar vilka, om några, krav det ställs på ett gåvobrev för att det ska vara giltigt. Jag tolkar det som att gåvobrevet är från er pappa, gåvogivare, till er tre söner, gåvotagarna, men om jag misstolkar dig så får du gärna skicka in en ny fråga med lite fler detaljer.

Gåvobrev i allmänhet:

Vid gåvor av pengar behöver inte något gåvobrev upprättas för att gåvan ska vara giltig. Det är däremot alltid klokt att upprätta ett gåvobrev, precis som du skriver. Vid gåvor av pengar ställs inga formkrav (jämför gåvor av fastigheter). Gåvobrevet behöver varken bevittnas eller registreras.

Villkor:

Gåvobrev kan vara förknippade med villkor. I ert fall så kan det vara ett alternativ för er pappa att skriva in att pengarna ska användas till sommarstugan, för att undvika bråk om detta mellan er tre syskon i framtiden. Det enklaste är egentligen att din pappa skriver tre gåvobrev till respektive son och att respektive son får sin del av pengarna insatt på sitt privata konto för att undvika konflikter. Om detta är oudvikligt så råder jag er att ta hjälp av Lawline Juristbyrå för att upprätta gåvobrevet, så att ni kan känna er trygga med att det i gåvobrevet faktiskt framkommer precis det som ni önskar.

Sammanfattningsvis så behöver ni alltså inte tänka på att det finns några formkrav kopplade till gåvobrevet för att det ska vara giltigt. Ni behöver alltså inte skriva något om att gåvogivaren är vid sina sinnes fulla bruk eller låta gåvobrevet bevittnas. Däremot kan det vara bra att ta juridisk hjälp så att allt går rätt till vid formuleringen av gåvobrevet för att undvika framtida konflikter eller oklarheter.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Ebba Meyer-Lie
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Gåva (702)
2021-04-10 Utfästelse om gåva
2021-04-06 Kan min pappa ge bort sin bostadsrätt till sitt ena barn när han lever?
2021-04-01 Får man kräva tillbaka en gåva?
2021-03-31 Ge del av fastighet i gåva

Alla besvarade frågor (91063)