Finns det någon rätt till ersättning för ärr efter operation?

FRÅGA
Hejsan2016 fick jag en cysta på min bukspottskörtel och dom opererade bort den, Och har ett ärr på magen som inte är speciellt roligt att ha där. Har jag rätt till nån typ av ersättning för detta.
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det finns ingen allmän rätt enligt lag att få ersättning för ärr efter en operation. Möjligheterna till ersättning för ärr, återfinns vanligen i olika personförsäkringar beroende på vad försäkringens villkor föreskriver. Om du har en personförsäkring, rekommenderar jag därför att vända dig till ditt försäkringsbolag.

Det kan också finnas viss möjlighet att begära ersättning av patientförsäkringen (LÖF) om du skadats i samband med hälso- och sjukvård. LÖF ersätter dock enbart skador som hade kunnat undvikas (se 6 § Patientskadelagen). I och med att det är svårt att undvika ett ärr vid operation, är det nog sannolikt att det inte skulle omfattas av patientskadeförsäkringen.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,

Malin Hedlund
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hälso- och sjukvård (293)
2021-09-20 Återkallelse av legitimation och ansökan om ny legitimation
2021-09-18 Får regioner kolla upp patientjournaler och skicka kallelser till ovaccinerade?
2021-08-12 Kan man få ersättning för operationsärr?
2021-08-04 Finns det någon rätt till ersättning för ärr efter operation?

Alla besvarade frågor (95746)