Finns det ett nationellt register för testamenten?

2017-11-12 i Testamente
FRÅGA
Hej! Jag är ensamstående utan barn och jag har skrivit ett testamente. Jag har en bror i livet. I testamentet har jag skrivit att en vän ska ha en större summa och att resten skall fördelas enligt lag, dvs till min bror. Den dag jag dör kommer förmodligen min bror ordna med allt praktiskt då han är min enda släkting. När min bror hittar mitt testamente, vad skall han då göra med det? Lämnar han det nånstans? Kan han skriva min bouppteckning om han samtidigt ärver större delen av mina tillgångar? Bör jag ge min vän en kopia? Jag önskar det infördes ett nationellt register, är detta på gång eller har man gett upp tanken?
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Efter din död kommer bouppteckningen göras av dödsbodelägarna till ditt dödsbo. Dina dödsbodelägare är de som kommer ärva dig, i ditt fall kommer din bror vara dödsbodelägare tills det att ditt testamente hittas. När ditt testamente hittas av din bror ska han meddela din vän om att denne är dödsbodelägare. Det är din bror och din vän som ska göra skriva bouppteckningen såvida inte någon av dem begär att en boutredningsman ska göra bouppteckningen.

Som du nämner finns inget nationellt register för testamente och du kan heller inte frivilligt registrera det hos någon myndighet. Om du är orolig att din bror kommer förstöra ditt testamente för att ärva allt själv, kan du förvara detta antingen hos din vän eller hos någon som inte har ett intresse i testamentet. Det händer tyvärr att testamenten förstörs eller göms undan om de hittas av någon som testamentet missgynnar. Tänk på att testamente endast gäller i original, skulle du skicka en kopia till din vän skulle denne inte kunna använda detta för att få ut sin testamentslott.

Det finns vissa jurist- eller begravningsbyråer som kan förvara ditt testamente och sedan se till att dödsboet blir underrättat vid din död. Vissa banker erbjuder också denna tjänst.

Mer om detta kan du läsa i kapitel 10 samt 18 i Ärvdabalken.

Hoppas du fick svar på dina frågor!

Med vänliga hälsningar,

Eric Nilsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2930)
2021-09-18 Vem kan bevittna mitt testamente?
2021-09-13 Kan arvsklasserna påverka möjligheten att skriva testamente utefter egna önskemål?
2021-09-09 Ex-sambons mor skrev testamente i Schweiz
2021-09-07 Hävande av samboavtal och testamente

Alla besvarade frågor (95724)