Felskrivet personnummer gör inte hyresavtal ogiltigt

2019-08-02 i Formkrav
FRÅGA
På det kontraktet som min hyresvärd och jag som inneboende har skrivit på är hyresvärdens personnummer fel på en siffra. Gör detta att kontraktet är en förfalskning? Vad har jag som hyresgäst för rättigheter att göra i denna situation?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline!

Avtalet är inte ogiltigt

Det finns inga direkta formkrav på ett hyresavtal, bortsett från att det ska vara skriftligt om hyresvärden eller hyresgästen begär det (12 kap 2 § Jordabalken). Det behövs med andra ord inte några personnummer alls på kontraktet för att det ska gälla lagligt sett. Eftersom det inte finns några formkrav blir hyresavtalet inte ogiltigt för att det står en siffra fel i personnumret. Det enda som skulle kunna bli ett problem i situationen är om det är sådana stora fel i kontraktet att man inte kan identifiera vem som är avtalspart. Det låter dock inte som att det skulle bli något problem i ditt fall.

Vad kan du göra?

Avtalet gäller fortfarande fullt ut, och dina rättigheter i hyresförhållandet är alltså inte inskränkta på något sätt för att personnumret är felskrivet. Det du kan göra om du vill att allt ska se rätt ut på kontraktet är att kontakta hyresvärden och förklara att du önskar att felet rättas till. Eftersom felet inte har någon betydelse för avtalets giltighet har jag svårt att tänka mig att hyresvärden skulle motsätta sig att felet rättas till. Att rätta till felet kan ske så enkelt som att ni med en bläckpenna stryker över det felskrivna personnumret och bredvid skriver dit det rätta, samt skriver datum och era signaturer för ändringen bredvid.

Hoppas att du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Tora Odin
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
AA9Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-02 17:57
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Formkrav (134)
2019-09-01 Kan ett syskonbarn med make bevittna en framtidsfullmakt?
2019-09-01 Räknas meddelanden som ett köpeavtal vid köp av en hund?
2019-08-27 Får en kusin bevittna en framtidsfullmakt?
2019-08-24 Måste fullmakter vara bevittnade?

Alla besvarade frågor (72982)