Fel i lös egendom

2019-04-29 i Avtal
FRÅGA
Jag har köpt en produkt från blocket men fått en helt annan än vad som vad specificerat i annonsen. Min produkt var av samma märke men 3 år äldre. Säljaren vägrar häva köpet. Summan handlar om ca tiotusen kronor.I annonsen så har Säljaren uppgivit en exakt specifikation på vad som ingår, samt datum då han inköpte produkten själv och från vilken Återförsäljare. Efter jag gjort betalning och upptäckt att varan inte överensstämde så kontaktade jag säljaren direkt. Han har enligt mig medvetet försökt begå bedrägeri och skyller på att det företaget han köpte produkten av måste ha lurat honom.Jag har själv bevis från Blocket, sen även från Återförsäljaren där han påstår sig köpt produkten ifrån ursprungligen. När jag kontaktade dem så berättade dem för mig att han har ljugit och produkten jag har fått är den han inhandlat för 3 år sedan. När jag konfronterade Säljaren med ovan information så skyllde han på att han har andra skulder som han var tvungen att betala av och därför göra en snabb affär, samt att han erbjöd mig svart-jobb för att täcka kostnaderna - vilket jag tackade nej till. Då blev han upprörd och bad mig att dra åt helvete och att han vägrar betala tillbaka.Jag har vittne som var med vid köp samt konfrontation. Jag har varan i min ägo, jag har från blocket vad han påstår sig att sälja samt att Företaget har information på att han inte köpt den specificerade produkten, utan jag har den som han köpte 3 år tidigare.Hur skall jag gå tillväga med ovan fall?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Eftersom att frågan berör lös egendom, blir köplagen tillämplig. Du har reklamerat varan och meddelat köparen att du vill häva, således har du uppfyllt din reklamationsskyldighet. Eftersom att du har dels bevis från köpet i form av både avtalet och vittnen, så kan du med stor sannolikhet få rätt om du tar upp detta till domstolen. Eftersom du har försökt att förmå köparen att ge tillbaka pengarna, men inte lyckats, så kvarstår enbart att ta det till domstolen. Där kan du således få rätt och få tillbaka dina pengar för varan.

Behöver du ytterligare hjälp för att ta detta vidare är du varmt välkommen åter!

Med vänlig hälsning,

Filip Braun
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1331)
2020-08-05 Måste fullmäktige inneha en framtidsfullmakt i originalform? Måste en framtidsfullmakt registreras för att träda i kraft?
2020-08-03 hur ska man skriva ett kontrakt om lån mellan två privatpersoner?
2020-08-03 Kan man avtala om en framtida anställning?
2020-07-31 Svarsblankett juridiskt bindande?

Alla besvarade frågor (82663)