Fastighetsägares skadeståndsskyldighet

FRÅGA
Hej,Nu härom veckan halkade jag och slog mig i trappan utanför dörren till trapphuset i min lägenhet på grund av att den var isig och oskottad. Dvs fastighetsägaren hade inte skött sitt jobb med att hålla sin egendom säker för allmänheten. Jag har haft ont i ryggen sedan dess, dock inte varit hos en läkare och undersökt något men även fått ett litet ärr efter fallet. Först och främst vill jag att han skottar för det hade kunnat gå betydligt mycket värre än vad det gjorde men har jag rätt till någon form av skadestånd trots att jag inte haft några utgifter för sjukvård och har kunnat gå till jobbet?Jag har trots allt ont i ryggen och hade han skött sin egendom så hade detta inte hänt.Hoppas att ni kan hjälpa till!
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Precis som du säger har fastighetsägaren ansvar för att hålla trappan utanför huset snöfri och säker. Detta framgår av lagen med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning som du hittar här. Fastighetsägaren har därmed handlingsplikt och vid underlåtenhet att handla, alltså genom att inte skotta trappan, har skadeståndsskyldighet uppstått. Skadestånd ska ersätta personskada. Där omfattas bl.a. sveda och värk. Du som skadelidande har själv bevisbördan för att skada uppstått. Därför skulle ett utlåtande från läkare vara till din fördel men du har i princip rätt till ersättning även utan detta. Skadeståndslagen hittar du här.

Vänligen,

Pernilla Friman
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hej. Angående detta ovan har de inträffat mig och blev en kraftig hjärnskakning till följd av att min hyresvärd ej snöröjt trappen eller sandat den fast de var mer än 24h sedan de slutat snöa. Hur går jag tillväga för att få för sveds och värk samt är det något mer jag bör tänka på? Läkarintyg mm finns redan samt aktuell adress där ambulans hämtade mig.
2015-12-21 13:50
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Skadestånd på grund av fel på väg etc. (49)
2020-04-21 Jag halkade för att det inte var grusat, kan jag kräva skadestånd?
2020-04-14 Olycka på osandad mark - vad gäller?
2020-03-31 Måste jag betala skadestånd om någon halkar utanför min fastighet?
2020-03-07 Kan jag få skadestånd om jag halkar utanför en fastighet?

Alla besvarade frågor (85210)