Fastigheter som inte utgör samboegendom

FRÅGA
MIn sambo och jag har ett sommarhus, som införskaffats under vårt gemensamma tid tillsammans, men där han står som ägare. Detsamma gäller en skogsfastighet. Om vi skulle skilja oss, tillfaller de här fastigheterna honom?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

I 8 § Sambolagen (SamboL) framgår det att om samboförhållandet upphör ska samboegendomen, på begäran av någon av er, fördelas mellan er (bodelning). Samboegendom utgör gemensam bostad eller bohag som förvärvats för gemensam användning, 3 § SamboL. Gemensamt bohag är inre lösöre för det gemensamma hemmet, 6 SamboL.

Sommarhuset/skogsfastigheten är inte samboegendom
Jag tolkar det som att inga av dessa fastigheter är ett gemensamt hem för er. Eftersom de varken utgör gemensam bostad eller gemensamt bohag så utgör fastigheterna inte samboegendom. Det innebär att de kommer att tillfalla din sambo och inte ingå i bodelningen om ni separerar.

Hoppas att du fick svar på din fråga!
Vänligen,

Anduena Krasnigi
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3000)
2021-09-20 Samboavtal, bodelning och skulder - Vad gäller?
2021-09-20 Vad ska man tänka på när man ingår samboskap och vad innebär ett samboavtal?
2021-09-19 Min sambo har slängt ut mig
2021-09-18 Sambo, separation, testamente?

Alla besvarade frågor (95746)