Färgkod i föreningsstadgar.

2017-04-30 i Avtal
FRÅGA
Kan en förening stoppa vad man har för vindskyddsfärg på sin balkong. De har satt en färkod i sina stadgar
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Om jag uppfattat frågan rätt så har du vid inträdande i din förening ingått ett avtal där det b.la. framkommer vilken/vilka färger som är tillåtna att ha på sina vindskydd.

Stadgarna är att se som en förenings grundregler och det finns bestämmelser om vad dessa måste innehålla (se 2:2 lag om ekonomiska föreningar). Dock kan stadgarna innehålla ytterligare bestämmelser än de som anges i ovan nämnt lagrum.

Som grundregel ska avtal hållas, vilket innebär att om du ingått ett avtal så är det bindande (se 1:1 Avtalslagen). Om du är medlem i föreningen så har du accepterat avtalet och är därmed bunden till att följa det. Alltså är du bunden till att följa föreningens bestämmelser om färgkoden på vindskydd.

Hoppas detta var svar på din fråga!

Hälsningar,

Josefine Johansson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1518)
2021-07-31 Vad gäller vid muntliga avtal?
2021-07-31 Droppshipping och avtal
2021-07-31 Avtal för inneboende
2021-07-31 Måste räntan betalas trots att ingen räkning inkommit?

Alla besvarade frågor (94606)