Får pappan och hans flickvän undanhålla mitt barn när det enligt beslutet är min tur att ha barnet hos mig?
Hej
Har mitt exs nya tjej rätt att dra bort mitt barn och låsa in honom för att han inte ska kunna gå till mig?
Vi har gemensam vårdnad.
Det som hände vid detta tillfälle var att pappan sa att jag inte skulle få tillbaka min son den tid vi var överrens om och vägrade följa det domslut som vi har kring överlämningstider. Så jag åkte hem till mitt ex för att hämta hem min son själv.
Och har han rätt att inte ge tillbaka mitt barn efter den dom som vi har trotts att jag jobbat natt men min sambo är ledig och skall ha mitt barn?
Flickvännen till mitt ex har även en villkorlig dom på sig sedan förra året för förfalskning.
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du har vänt dig till Lawline med din fråga.
Jag kommer att ge svar på din fråga samt redogöra för en av grundförutsättningarna för gemensam vårdnad, barnets bästa och vad du kan göra åt den här typen av situation. De aktuella lagreglerna finns i föräldrabalkens (FB) 6 kapitel.
Ett domstolsbeslut ska följas
Ett beslut fattat i domstol är bindande och ska följas. Därför har varken pappan till barnet eller hans flickvän rätt att hålla kvar barnet hos sig när det enligt domslutet är dags för dig att ha hand om barnet.
Samarbetssvårighet och ovilja att följa beslutet i domen kan vara skäl för ändring i vårdnaden
En viktig förutsättning för att gemensam vårdnad ska bedömas som det lämpligaste alternativet är att samarbetet mellan föräldrarna fungerar bra. Om den ena föräldern vägrar följa domslutet med exempelvis bestämmelser om vilka tider och datum som barnet ska vara hos vardera förälder kan detta komma att betraktas som samarbetssvårigheter från dennes sida. Det är en aspekt som kan tala för att gemensam vårdnad inte är lämpligt och att ensam vårdnad istället kan dömas ut till den andra föräldern. Detta förutsätter dock att denna förälder visar på god samarbetsförmåga, en vilja att se till att barnet får träffa och umgås med den andra föräldern och har för avsikt att följa överenskommelser i frågor som rör barnet, FB 6 kap. 5 § 2 st
I alla frågor som rör barns vårdnad, boende och umgänge gör även berörd myndighet en riskbedömning och en bedömning av vad som är barnets bästa. I denna process är några av faktorerna som särskilt beaktas risken att barnet far illa eller olovligen hålls kvar, vilket i händelsen du beskrivit är vad som verkar ha skett, FB 6 kap. 2 a § 2 st. Att pappan och hans flickvän höll kvar barnet hos sig är något som skulle tala till pappans nackdel gällande att ha fortsatt gemensam vårdnad.
Samarbetssamtal och fortsatt gemensam vårdnad som första åtgärd
Det kan eventuellt vara lite drastiskt att försöka ändra vårdnaden direkt efter en sådan händelse, om det inte är något som upprepats ett par gånger. Då kan samarbetssamtal vara en rimlig första åtgärd. Dessa anordnas av socialnämnden eller något annat organ i varje kommun. Syftet är att föräldrarna ska få professionell hjälp att försöka nå enighet i frågor som gäller barnet, FB 6 kap. 18 §. Sök på internet på din kommuns namn och samarbetssamtal för att hitta vart du ska vända dig.
Om ändring i vårdnaden ändå skulle bli aktuellt finns mer än ett sätt att göra det på
Det ena sättet är att föräldrarna avtalar om ändring i vårdnaden, men det kräver förstås också att det går att komma överens för att ens kunna upprätta ett sådant avtal. Under samarbetssamtalen brukar detta vara ett moment som föräldrarna kan få stöttning i. Ett avtal mellan föräldrarna om ändring i vårdnaden blir giltigt om det är skriftligt, undertecknat av båda och socialnämnden har godkänt det, FB 6 kap. 6 § 1 st.
Det andra sättet att få till stånd en ändring i vårdnaden är om en av föräldrarna väcker talan om detta i domstol, och rätten finner att ändring i vårdnaden är det bästa för barnet, FB 6 kap. 5 § och FB 6 kap. 2 a §.
Om rätten finner att föräldrarna kanske kan komma överens på egen hand kan de ge i uppdrag åt en medlare att hjälpa föräldrarna att nå en samförståndslösning, FB 6 kap. 18 a §
Sammanfattning och råd
Eftersom en domstols beslut är bindande och därmed ska följas är det inte tillåtet för barnets pappa eller hans flickvän att hålla kvar barnet på ett sådant sätt som du beskrivit, när det enligt beslutet är din tur att ta hand om barnet.
Om det skulle hända igen att pappan och hans flickvän fysiskt hindrar ditt barn att gå till dig när du kommer för att hämta barnet på den tid som är fastställd i domslutet, är ett alternativ att ringa polisen för att få hjälp med handräckning. Detta eftersom det är olagligt att hålla var ett barn på ett sådant sätt. Det kan potentiellt vara fråga om brottet egenmäktighet med barn som regleras i brottsbalkens 7 kap. 4 §.
Om du är intresserad av att försöka få till stånd en ändring i vårdnaden kan detta göras genom ett avtal mellan er föräldrar. Det är giltigt om det är skriftligt och har godkänts av socialnämnden, FB 6 kap. 6 § 1 st. Det kan även göras genom att du väcker talan i domstol, FB 6 kap. 5 §. Om detta känns för drastiskt som första åtgärd kan det vara värt att prova samarbetssamtal hos kommunen, för att få hjälp att komma överens och kanske lyckas förbättra samarbetet er emellan, FB 6 kap. 18 §.
Jag hoppas att ni lyckas lösa situationen.
Med vänlig hälsning,