Får mina barn åka ensama till mormor då deras pappa motsätter sig det?

2017-06-22 i Barnrätt
FRÅGA
Hej..Mina 2 barn,12,5 och 10,5år gamla,vill åka med buss till mormor som bor 43mil från oss men deras pappa tillåter inte det.Vi har gemensam vårdnad och barn bor varannan vecka hos pappa..Måste jag ha pappas tillåtelse till att skicka barn till mormor som bor i Sverige,det är direktbuss!!!Mvh Ajla
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vid gemensam vårdnad har ni som vårdnadshavare rätt och skyldighet att gemensamt bestämma i era barns personliga angelägenheter och ska i takt med barnens stigande ålder och mognad ta hänsyn till barnens vilja och önskemål. Lagen reglerar inte uttryckligen resor men enligt praxis kan man generellt säga att kortare semesterresor inom och utrikes med barnet är något som är svårt för den andre vårdnadshavaren att motsätta sig förutsatt att det inte finns skäl som talar för att det inte skulle vara det bästa för barnet.

När ni har gemensam vårdnad är rättsläget oklart då ni som vårdnadshavare gemensamt ska bestämma och det finns inget i lagen som säger att ni måste informera varandra om resor barnen gör. Däremot kan det vara bra att göra det ändå för att underlätta samarbetet mellan er som vårdnadshavare. När det är din vecka finns det egentligen inget som hindrar barnen från att åka på en resa som du bestämmer.

Eftersom dina barn ändå är 10 och 12 år så borde de utan problem kunna åka en direktbuss till mormor. Vid en flygresa får barn från tolv år flyga ensamma. En buss uppfattar jag som ett lättare transportmedel och då barnen är två kan den äldre ta lite ansvar över den yngre.

Sammanfattningsvis betyder det att du inte behöver ha pappans godkännande för att skicka iväg barnen till mormor. Det är dock bra om han blir informerad när de är där, men då är det försent att stoppa det.

Vänliga hälsningar

Greta Apelman
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Barnrätt (1743)
2021-07-22 Får personal ge minderåriga cigaretter?
2021-07-21 Byta för- och efternamn på barnet jag har ensam vårdnad om?
2021-07-15 Vad kan man göra om man befarar att ett barn far illa?
2021-07-14 Kan ens barn bestämma vart det vill bo?

Alla besvarade frågor (94235)