FrågaSTRAFFRÄTTÖvriga brott30/05/2018

Får min sambo bo hos mig med fotboja?

Hej! Min sambo ska få fotboja. Det är jag som är målsägare. Då vi nu är sambo måste jag flytta då när han har fotboja? Får vi ändå ses under den tiden som fotbojan gäller?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Reglerna om fotboja finns i Lag [1994:451] om intensivövervakning med elektronisk kontroll. I fortsättningen kommer jag förkorta namnet till fotbojalagen. Om en person begår ett brott och riskerar att få fängelse i sex månader får hen ansöka hos Kriminalvården om att få en fotboja istället [1 § fotbojalagen] Det finns vissa förutsättningar som måste vara uppfyllda för att en person ska få fotboja istället för fängelse. Exempelvis krävs det att personen avhåller sig från alkohol, kan arbeta halvtid, att hen har någonstans att bo samt att hen har en telefon [2 § fotbojalagen].

Eftersom det är ert gemensamma hem är det du som får bestämma ifall din sambo ska få bo med dig under tiden han har fotboja eller inte. Kriminalvårdsanstalten menar dock att om brottsoffret lever i det avsedda boendet så får inte personen bo där. Din sambo får alltså inte bo med dig när det är du som är offret.

Kriminalvården har inte en skyldighet att hitta ett boende åt din sambo, men de kan hjälpa honom att komma i kontakt med rätt myndighet så att han hittar ett lämpligt boende.

Får ni ses under tiden som fotbojan gäller?

Den 1 juli i år kommer det införas en bestämmelse som reglerar situationen där kontaktförbud kan kombineras med fotboja. Detta innebär att brottsoffret [du] har rätt att begära ett kontaktförbud om du vill. Denna situation berör enbart om du som lidit skada vill ha ett kontaktförbud och kombinera det med fotboja. Det är alltså främst om du riskerar att skadas, förföljas eller dylikt av din sambo som du kan kombinera ett kontaktförbud med fotboja.

Personer, som din sambo, som har fått ett straff som utförs ute i samhället istället för fängelse omfattas av den delen av Kriminalvården som kallas frivården. Domstolen kan frivården gör en personutredning för att ta reda på om det finns en risk att din sambo kommer begå samma brott igen, hur du ställer dig inför att han finns i det fria samt om han behöver hårdare övervakning än vad han redan har. Det är alltså upp till frivården att avgöra vilken hotbild han utgör mot dig och samhället och därifrån fatta ett beslut om ni kan få träffas.

Hoppas du fick svar på din fråga. Tveka inte att höra av dig om du undrar något mer!

Med vänlig hälsning,

Matilda HetlesaetherRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Övriga brott? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo