Får min partner rätt till min lägenhet vid en separation om vi gifter oss?

2017-07-13 i Bodelning
FRÅGA
Jag har nyligen köpt en lägenhet (avsedd bara för mig) men min kille spenderar mestadels av tiden där också. Han har sin egen hyresrätt på annan plats där han står skriven. Vi funderar på att gifta oss istället för att vara sambo. Vi skulle troligen stå skrivna på olika adresser ändå tills vidare. Nu undrar jag om han vid en eventuell separation skulle ha rätt till halva min lägenhet, även om den från början var avsedd för mig och han ännu inte är skriven hos mig? Om han ärver exempelvis fastigheter, skulle jag ha rätt till hälften av hans arv vid en separation? Det kanske är skillnad om någon av oss skulle avlida, då har vi väl rätt att ärva varandra förutsatt att vi inte har fått barn ännu?Vi kommer nog att skriva ett äktenskapsförord, men det kan vara bra att ta reda på vad lagen säger också.
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline för att få svar på din fråga.

Om ni gifter er kan ni, som du skriver, upprätta ett äktenskapsförord där ni kommer överens om att din lägenhet ska utgöra enskild egendom (7 kap. 3 § ÄktB). Detta resulterar i att lägenheten inte kommer att ingå i bodelningen vid en eventuell skilsmässa (se 10 kap. 1 § ÄktB). Om din kille ärver fastigheter och det står i testamentet att egendomen ska vara enskild tillämpas samma princip (7 kap. 2 § ÄktB).

Skriver ni inget äktenskapsord och finns inget förbehåll i testamentet är egendomen istället giftorättsgods (7 kap. 1 § ÄktB). Vid skilsmässa görs en bodelning (9 kap. 1 § ÄktB). En bodelning går ut på att allt giftorättsgods läggs ihop (efter avdrag för att skulderna ska täckas) och delas sedan lika mellan makarna (11 kap. 3 § ÄktB). Det innebär med andra ord att han får del av värdet av din lägenhet och du får del av värdet av hans eventuella arv. Att lägenheten var avsedd för dig eller att han inte är skriven där saknar betydelse.

Vid dödsfall fördelas också makarnas egendom mellan dem genom bodelning, precis som jag beskrivit ovan. Därefter regleras arvet. Vid detta skede spelar det ingen roll om egendomen är enskild eller ej. Om ni inte har några barn saknas bröstarvingar, och arvet tillfaller då den efterlevande maken (3 kap. 1 § ÄB). Får ni gemensamma barn och är gifta ärver ni fortfarande av varandra först. Barnen får nämligen inte ut sitt arv förrän båda föräldrarna är avlidna.

Jag hoppas du fick lite mer klarhet i ämnet!

Vänligen,

Jennifer Parmlind
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2872)
2021-09-20 Vad ska ingå i bodelning mellan sambor?
2021-09-19 Jämkning vid bodelning vid äktenskapsskillnad
2021-09-18 Om vi skiljer oss och skriver bodelningsavtal, men sedan gifter oss igen, gäller bodelningsavtalet eller blir våra tillgångar giftorättsgods?
2021-09-18 Bouppteckningen

Alla besvarade frågor (95739)