Får man ta pengar från omyndiga?

FRÅGA
<p>&lt;p&gt;Jag och mina barns pappa är skilda med delad vårdnad. Hans nya flickvän tar alla pengar som barnen får i present, julklapp eller dyl. Dessa pengar säger hon ska sparas till en gemensam resa, men barnen vill själva välja vad de ska göra med pengarna som de fått av sina farföräldrar. Vid ett tillfälle sa flickvännen till vår äldsta dotter att pengarna var slut eftersom hon använt dom till bussbiljetter de veckor då vår dotter bodde växelvis. Får hon göra så? Barnen är 9, 11 och 15 år.&lt;/p&gt;</p>
SVAR

Hej och tack för att du valt oss på Lawline

Det är viktigt att urskilja på att barn (omyndiga) har rättskapacitet, men inte rättshandlingsförmåga. Detta innebär att ett barn har rätt att kunna äga saker, även pengar, men kan inte rättshandla. Exempelvis ingå avtal, stämma någon m.m. På samma sätt som om någon tog pengar ifrån en myndig person utan tillåtelse genom exempelvis stöld, bedrägerier, eller förskingring, så är det olagligt.

Så länge man har rättskapacitet så kan man äga något (och även vara i skuld men det är inte relevant här) och då gäller samma regler för alla, man inte ta något som är någon annans helt enkelt, även om personen är omyndig.

Hoppas det här hjälpte!

David Zandian
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Stöld och rån m.m., 8 kap BrB (566)
2020-02-16 Har man rätt till hittelön?
2020-02-13 Vem bär ansvaret vid en så kallad "tjuvtankning"?
2020-02-10 Jag har blivit kallad till förhör för snatter, vad kan jag förvänta mig? har butiksbiträde envarsgripande?
2020-02-10 Påföljd vid stöld/ringa stöld

Alla besvarade frågor (77521)