Får man ta med kniv till skogen?

FRÅGA
Hej jag är ofta i skogen och skjuter med airsoft gevär och då och då behöver jag tälja pinnar för att sätta upp mina måltavlor. Är det okej enligt lag att ha en fällkniv i botten av ryggsäcken o ta med den till skogen o bara ta upp den i detta syfte att jag behöver tälja?kniven i detta syfte är ju lite större en 8 cm totalt är den 18 cm bladet är 8.7 cm långtDen är gjord för att man ska arbeta med den ute och är en perfekt kniv till vad den behövs till.
SVAR

Hej och tack för din fråga!

När det gäller knivar så behandlas de i knivlagen.

Vi kommer titta på första paragrafens andra stycke i knivlagen(). Det står att förbudet i första stycket inte gäller "... om innehavet annars med hänsyn till föremålets art, innehavarens behov och övriga omständigheter är att anse som befogat.". Här kan man alltså argumentera för att du har med kniven i ett legitimt syfte, alltså inte för att skada någon och därför bör inte förbudet tillämpas på denna situation.

Vidare kan man i NJA 2016 s. 30 förklarar högsta domstolen vid vilka tillfällen det kan vara befogat att inneha kniv på allmän plats. I punkt 20 kan man läsa att man som jägare eller friluftsutövare får bära kniv om innehavet framstår som naturligt. Att inneha en kniv i skog och mark för att använda vid camping och för att tälja bör räknas in under denna punkt.

Hoppas detta gav svar på din fråga!

Mvh

Sean Persson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
XB Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-27 10:09
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Allmänt om lagar och regler (589)
2019-08-15 Finns det en lag som kräver att man kan försörja sig själv?
2019-08-08 Konsekvenser av att bli omhändertagen enligt LOB
2019-08-04 Hur får jag palmolja att bli förbjuden?
2019-07-31 Kan jag tvinga min exman att ta hand om vår gemensamma hund?

Alla besvarade frågor (72053)