Får man spela in någon utan att berätta om det?

2019-08-20 i Övriga brott
FRÅGA
Hej! Jag och mitt ex hade ett samtal igår om vår sons skolgång. Ett samtal öga mot öga, ett samtal som höll på i över 2 timmar. Där jag kan jag oxå säga att vi inte är dom bästa vänner och har svårt att komma överens. Och när han skulle gå hem så upptäcker jag att han spelat in hela samtalet. Blir förstås vansinnig på det. Jag tycker inte att han har den rätten. Så min fråga är får han liv att spela in vårt samtal utan att jag vet om det?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Det är ett brott att utan tillstånd spela in samtal i rum (eller över telefon) som man inte själv deltar i. Brottet klassas som olovlig avlyssning. Straffet för olovlig avlyssning är böter eller fängelse i högst två år (4 kap. 9 a § Brottsbalken).

Motsatsvis tolkas bestämmelsen att om man deltar i samtalet själv har man rätt att spela in det utan att det är brottsligt. Det finns inget uttryckligt förbud mot att spela in samtal i rum eller telefonsamtal man själv deltar i, kravet för att det ska vara brottsligt är att man i hemlighet spelar in samtal med andra som man själv inte deltar i.

I ditt fall innebär det att det rent juridiskt är tillåtet för ditt ex att spela in samtalet er emellan och inget som är straffbart.

Vänligen,

Dennis Lavesson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå A19 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com tack för din förståelse
2019-08-21 06:56
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övriga brott (682)
2019-09-16 Är det lagligt att fotografera någon man inte känner?
2019-09-09 Vad händer om föräldrarna ljuger för polisen om att sonen använder narkotika?
2019-09-04 Får yrkesverksamma transportera knivar på allmän plats?
2019-08-31 Hur ansöker jag om kontaktförbud?

Alla besvarade frågor (72982)