Får man resa till Sverige från ett EU-land med receptbelagda läkemedel?

2021-07-12 i Narkotikabrott
FRÅGA
Hej! Jag ska få planerad vård i ett annat EU land. Om jag får utskrivet mediciner (ej narkotikaklassat) får jag föra dessa mediciner över gränsen till Sverige då när jag åker tillbaka?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!


Reser du in till Sverige från ett EU-land får du ta med dig max ett års förbrukning av medicinen. Handlar det om icke-narkotikaklassade men receptbelagda läkemedel måste du kunna styrka det genom att till exempel visa upp skriftligt intyg från läkare eller annan godkänd förskrivare. Ett alternativ är att läkemedlet är försett med apoteksetikett där det står namnet på dig och den läkare eller annan godkänd förskrivare som förskrivit läkemedlet. Du kan läsa mer om reglerna som gäller vid resande med läkemedel inom EU HÄR.

Om du har ytterligare frågor är du varmt välkommen att kontakta våra jurister på Lawline.

Vänliga hälsningar,

Benjamin Lindholm
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Narkotikabrott (549)
2021-09-12 Permission en månad efter grovt narkotikabrott?
2021-09-03 Varför får man inte ta droger när vi har demokrati i Sverige?
2021-08-31 Kan polisen konfiskera industrihampa?
2021-08-30 Är det lagligt att odla industrihampa inomhus?

Alla besvarade frågor (95746)