FrågaFASTIGHETSRÄTTHyresrätt29/11/2019

Får man låta och spela hög musik i sin hyresrätt?

Hejsan.

Jag har en son på 16 år med diagnos Adhd och autism. Vi bor i hyresrätt i radhuslängor med egn tomt. Han har inte samma synsätt och tänk som några andra har. Han är aldrig otrevlig o ställer aldrig till med bråk. Grannarna har från första stund ogillat att utomstående flyttat in o har haft agg till oss på ett eller annat sätt. Så fort min son gör något så ska det ringas ner till värden och gnällas o många gånger har han fått skulden för något som han inte gjort. Han spelar musik som alla andra runt i området ,men denna gång spelade han högre o lite längre men kl var inte merän 19.30 på kvällen o vara bara en kort stund 10 min , men på den tiden har då någon ring securitas dem kom men innan dem kom var där tyst. Hyresvärden vill sätta en varning för detta kan dem göra det. Saken är att tydligen får vi inte röra oss i vårt eget hem förrän någon gnäller men grannarna bredvid kan bete sig precis hur som helst. Ska jag också börja klaga på grannarna fast jag inte är en sån person som stör mig på lilla minsta. Vad ska jag göra. Har ett barn som inte förstår den vanliga normerna han ser vad andra grannar gör o tycker det är konstigt att dem inte får klagomål o vara vi . Är sjukt rädd att förlora kontraktet för jag har ett barn som inte riktigt förstår allvaret o gör bara som alla sina andra grannar gör o ser inget konstigt i det.

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om hyra finns i 12 kap. Jordabalken (JB).

Får man låta och spela hög musik i sin hyresrätt?
Som hyresgäst ska man se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som försämrar deras bostadsmiljö (12 kap. 25 § JB). Det betyder till exempel att det inte är okej att spela hög musik eller göra andra störande ljud på natten, eftersom de övriga boende ska kunna sova ostört. Det är däremot helt okej att göra ljud och spela musik på dagen, då får de övriga boende räkna med en del liv och rörelse i fastigheten och tillfälligt övergående störningar. Är ljudet väldigt högt eller på annat sätt särskilt störande bör man dock tänka på att inte göra det varje dag, eftersom det i sånt fall inte längre rör sig om en tillfälligt övergående störning.

Det var alltså helt okej för din son att en dag kl. 19.30 spela hög musik under 10 minuter. Brukar han däremot dagligen spela hög musik eller göra andra typer av oljud är det något som i längden kan utgöra en störning för grannarna, men av det du beskriver verkar så inte vara fallet.

Kan hyresvärden ge en varning eller säga upp hyreskontraktet?
Om det hade förekommit störningar hade hyresvärden kunnat ge dig en tillsägelse att se till att störningarna upphör (12 kap. 25 § andra stycket JB). Men eftersom det enligt min bedömning inte har förekommit några störningar i ditt fall har hyresvärden inte rätt att ge dig någon tillsägelse. Det finns därför inte heller någon grund för hyresvärden att säga upp ditt hyreskontrakt (12 kap. 42 § första stycket 6 JB).

Sammanfattningsvis
Precis som för övriga hyresgäster är det självklart helt okej för dig och din son att göra ljud ifrån er och spela musik under dagtid, det är inget som varken grannar eller hyresvärd kan klaga på. Ni ska givetvis behandlas likadant som övriga hyresgäster. Av det du berättar finns det ingenting som tyder på att ni utsätter grannarna för störningar som försämrar deras bostadsmiljö. Det är därför inte möjligt för hyresvärden att varken ge dig en varning eller säga upp ditt hyreskontrakt.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Lawline RådgivareRådgivare
Hittade du inte det du sökte?