Får man ha en hyresrätt om man inte bor där själv? Får man överlåta kontraktet på sitt barn?

2017-02-28 i Andrahandsuthyrning
FRÅGA
Hej.Jag och min son, som är 26 år med fast inkomst, bor idag i en hyresrätt. Jag står för kontraktet. Nu funderar jag och min särbo på att köpa en bostadsrätt tillsammans. Kan jag göra det men ändå ha kvar min hyresrätt till vidare? Sonen kommer att bo där. Kan han så småningom ta över kontraktet på lägenheten?Tack på förhand
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om det är så att du kommer fortsätta bo i hyreslägenheten trots att ni har köpt en bostadsrätt är allt i sin ordning. Skulle du däremot inte bo i hyreslägenheten kan det hända att du kommer att bli fråntagen din rätt att ha en hyreslägenhet.

Angående frågan om du kan överlåta kontraktet på din son beror det på. Du kan ansöka hos hyresvärden om att överlåta hyresrätten och skulle hyresvärden neka kan du vända dig till Hyresnämnden som kan ge tillstånd till sådan uthyrning och hyresvärden måste rätta sig efter det.

Hoppas att det här har varit till hjälp annars är du välkommen att ställa fler frågor!

Jenny Ångström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Andrahandsuthyrning (709)
2021-09-20 Är privatuthyrningslagen dispositiv?
2021-09-05 Kan jag polisanmäla hyresgäst för utebliven hyra?
2021-08-29 Hyra ut studentlägenhet i andra hand
2021-08-19 Kan man hyra ut hyresrätt i andrahand via korttidsuthyrning.

Alla besvarade frågor (95760)