Får man förfoga över sin andel av en fastighet utan övriga delägares samtycke?

Hej,

Min mamma är delägare av ett landställe tillsammans med hennes två bröder. Hon ville ge bort hennes del 1/3 till mig som förskott på gåva av arv. Nu vill min ena morbror stoppa att jag blir ny delägare med dem. Det finns inget tydligt avtal mellan dem 3 emellan. Min mamma har muntligen nämnt att hon ville ge bort sin del till mig. Finns det något juridiskt stöd för att min ena morbror ska kunna förhindra att min mamma vill ge bort hennes del som enskild egendom till hennes egna dotter?

Mvh Lia

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

När två eller flera personer äger en fastighet tillsammans blir lagen om samäganderätt tillämplig. Lagen är dispositiv. Detta innebär att lagens regler gäller om inget annat är avtalat. Då det inte finns något särskilt avtal mellan din mamma och de övriga delägarna så är det alltså samäganderättslagen som talar om vad som gäller.

När en delägare vill förfoga över fastigheten i sin helhet eller på något annat sätt vidta en åtgärd i fastighetens förvaltning så krävs det samtycke från de övriga delägarna (2 § samäganderättslagen). Att ge bort fastigheten i sin helhet innebär ett förfogande över fastigheten och kräver alltså samtycke från övriga delägare. När man däremot endast vill förfoga över sin andel så ställs inga krav på samtycke från övriga delägare. Din mamma kan alltså ge bort sin andel till dig utan att din morbror kan förhindra det.

Om du har ytterligare frågor är du välkommen att kontakta oss igen!

Med vänliga hälsningar,

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Avtalsrätt och Samägandeavtal? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000