Får kronofogden sälja bostadsrätt för att täcka sambons skulder?

2017-08-22 i Utmätning
FRÅGA
Hej. Min sambo har nyligen fått skulder som gått till Kronofogden och jag undrar om de kan utmäta bostadsrätten som jag står som ensam innehavare för.Bostadsrätten var när jag, sambon och gemensamma barn flyttade in en hyresrätt som jag stod på kontraktet för. När den ombildades skrevs endast jag som innehavare (100% andel i lägenhetsförteckningen). Jag tog ensam lånet för att köpa lägenheten och har själv betalat ränta och avbetalningar.Kan Kronofogden använda bostadsrätten, alltså sälja den, för att få in pengar till min sambos skulder?Sambolagen, som skulle kunna ge sambon rätt till del av lägenheten vid separation, men kan den ge Kronofogden rätt att använda sambons del om vi inte separerat, eller om vi separerar och hon inte får del av lägenheten (pga samboavtal)?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Svar

Nej, utifrån den information du har lämnat finns det inget som tyder på att kronofogdemyndigheten har rätt att utmäta bostadsrätten. Oavsett om ni inte har separerat eller om hon inte skulle få del av lägenheten vid separation.

Vilken lag gäller

Om gäldenären (din sambo) varaktigt sammanbor med annan (dig) under äktenskapsliknande förhållanden och ni har lös egendom (bostadsrätten) i er besittning antas egendomen tillhöra henne, detta framgår av 4 kap. 19 § första stycket UB(utsökningsbalken). Lagen säger alltså att bostadsrätten ska antas tillhöra din sambo men det finns ett undantag. Om du kan göra sannolikt att ni är samägare till egendomen eller att den helt och hållet tillhör dig så kan kronofogdemyndigheten inte sälja bostadsrätten, detta framgår av 4 kap. 19 § första stycket UB.

Vad innebär det

Eftersom du stod ensam på kontraktet, står ensam på lånet och att det är du själv som betalar ränta och amorterar på lånet kan du göra det sannolikt att bostadsrätten tillhör dig. Observera att bevisbördan ligger på dig, det är alltså du som måste bevisa att bostadsrätten tillhör dig.

Hoppas att du fick svar på din fråga och tveka inte att höra av dig igen om du har några funderingar!

Vänligen,

Alex Skepastianos
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Utmätning (550)
2021-07-26 Skriva över bil på ett barn
2021-07-25 Kan lånad lös egendom utmätas?
2021-07-24 Utmätning av lös egendom när vänner bor ihop
2021-07-19 Kan kronofogden utmäta huset som står på min sambo?

Alla besvarade frågor (94270)