Får jag röka på min balkong?

2017-06-28 i Bostadsrätt
FRÅGA
Hej! Nu har det ju återigen gått ett tag men med anledning av följande http://lawline.se/answers/rokforbud-av-bostadsrattsforening har jag ett par funderingar.Jag bor i bostadsrätt. Det togs ett beslut på en stämma förra året om att förbjuda rökning på balkongen, jag var inte med på stämman. Betyder det att jag behöver rätta mig till detta? Vad jag förstått så är det inte möjligt för föreningen att förbjuda det. Om jag pratar med föreningen, vad kan jag hänvisa till då?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Kort bakgrund till dina skyldigheter som bostadsrättsinnehavare

Som bostadsrättsinnehavare så är du skyldig att inte bara bevara skicket på din egen lägenhet utan även att bevara bostadsföreningens fastighet som helhet. Skyldigheten omfattar även att inte utsätta dina grannar för störningar som inte skäligen bör tålas och som kan äventyra hälsa eller bostadsmiljö. I skyldigheten ligger även att följa ordningsföreskrifter som föreningen utfärdar och att följa föreningens stadgar (Bostadsrättslag 7 kapitlet 9§).

Du är skyldig att följa ordningsregler och stadgar trots att du inte deltog på stämman då de beslutades.

Eftersom du bor i en förening och föreningen beslutade på stämman att införa rökförbudet så är du som utgångspunkt tvingad att följa beslutet. Du kan alltså inte använda dig av din frånvaro som ett giltigt skäl för att inte behöva ”rätta in dig i ledet”.

Men får bostadsrättsföreningen förbjuda rökning på din balkong?

Som du skriver så är det inte klarlagt ifall en bostadsrättsförening har rätt att förbjuda rökning på balkongerna. Rättsläget är således fortfarande oklart, de intressen som står emot varandra i frågan är din rätt att utnyttja balkongen såsom du önskar och dina grannars rätt att leva rökfritt. Det går mycket väl att argumentera för båda sidorna, men i nuläget så finns det inga domar som ger bostadsrättsföreningen rätten att förbjuda rökning.

Så trots att du är skyldig att följa ordningsreglerna så finns det inget som säger att det ligger inom föreningens befogenhet att förbjuda dig att röka på din egna balkong.

Jag hoppas att du känner att du har fått din fråga besvarad, annars så får du självklart återkomma!

MVH

Måns Lundvall
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bostadsrätt (1223)
2021-08-01 Vad krävs för att en styrelse i en ekonomisk förening ska få fatta beslut?
2021-07-31 Behöver man betala andra avgifter efter att man har köpt en bostadsrätt?
2021-07-31 Ofullständig fråga
2021-07-31 Kan en styrelsen i en bostadsrättsförening gå in i lägenheter utan medlemmens tillstånd?

Alla besvarade frågor (94603)