Får jag kapa grenar från träd som står på kommunens mark?

2018-10-16 i FASTIGHETSRÄTT
FRÅGA
Hej!Jag har funderingar på att köpa en tomt för att bygga ett ekohus med solceller, men precis utanför tomtgränsen finns ett mkt stort gammalt ekträd och en gigantisk gren sträcker sig ut över tomten så att solen inte kommer åt. Jag skulle därför behöva skära av denna gren. Trädet står på kommunens mark. Får jag lov att göra det?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Fastighetsägare har rätt att ta bort rötter och grenar som växer in på fastigheten om det orsakar olägenhet för ägaren (3 kap. 2 § jordabalken). Det har ingen betydelse om fastighetsägaren är en privat eller kommunal ägare.Innan du kan beskära grenen måste du däremot ge kommunen möjlighet att åtgärda problemet. Det görs vanligtvis genom en ansökan till kommunen.

Jag skulle inte rekommendera att du själv beskär grenen. Om du utan lov orsakar skada på trädet kan du bli skadeståndsskyldig och göra dig skyldig till brott. Mitt råd är att kontakta kommunen för att se om kommunen kan beskära grenen.

Med vänlig hälsning,

Simon Wikström
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1811)
2019-04-19 Kan man begära att grannen avlägsnar träd på sin tomt om det faller in löv på annans tomt?
2019-04-18 Vad innebär nyttjanderätt och vad får man göra?
2019-04-13 Hur ändrar vi ägandet av villan billigast?
2019-04-11 Jag äger en bostad men är inte skriven där. Har tänkt o hyra ut den o de undrar om de kan vara skrivna i min bostadsrätt?

Alla besvarade frågor (67977)