Får jag hämta dottern hos boendeföräldern?

2017-08-26 i Barnrätt
FRÅGA
Mitt ex slog mig och har nu börjat äga barnet mer och mer. Vi har delad vårdnad men han är boendeförälfer just nu. Det skulle vara så tills jag hittade boende i hans stad men nu undrar jag om jag kan hämta barnet och ha hennes hos mig när han slår henne?
SVAR

Hej, och tack för din fråga!

Om det framkommit att ditt ex slår er gemensamma dotter bör du först och främst anmäla det till både polisen och socialtjänsten. Om det är pappan som är boendeförälder är det egentligen upp till de sociala myndigheterna och i yttersta fall domstolen att förordna om att barnet ska flyttas. Även om det säkerligen kan låta lite stötande kan du göra dig skyldig till egenmäktighet med barn om du utan tillstånd tar dottern och skiljer från pappan. Lite beroende på hur situationen ser ut kan det vara berättigat att hämta dottern, om det är fråga om en nödsituation för henne. Det är dock tyvärr svårt att spekulera i och ingenting som kan rekommenderas såhär.

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Barnrätt (1743)
2021-07-22 Får personal ge minderåriga cigaretter?
2021-07-21 Byta för- och efternamn på barnet jag har ensam vårdnad om?
2021-07-15 Vad kan man göra om man befarar att ett barn far illa?
2021-07-14 Kan ens barn bestämma vart det vill bo?

Alla besvarade frågor (94235)