Får jag filma med drönare på allmän plats?

FRÅGA
Jag undrar om det är lagligt att flyga och filma med drönare på allmän plats? Detta var olagligt ett tag om jag fattat det rätt, men det ska ha kommit en ny lag som säger att det är tillåtet. Stämmer det? Vi är några stycken som vill göra en film över ett allmänt område och i samma film visa på hur man skulle kunna utveckla området. Vore häftigt att göra det med hjälp av en drönare. Om vi sedan skulle vilja visa denna filmen för ca 100 pers vid ett tillfälle skulle det vara ok?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I dagsläget krävs tillstånd enligt kameraövervakningslagen för att få filma med drönare. Däremot är en lagändring på gång som föreslås träda i kraft 1 augusti där kravet på tillstånd tas bort. Fram tills dess blir ni dock tvungna att söka tillstånd! Att visa er film för publik är inga problem.

Oskar Forsberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Allmänt om lagar och regler (897)
2021-07-17 Godkännande av läkemedel i EU
2021-07-16 Allmän information om förtal
2021-07-14 Är reglerna om körkortsåterkallelse i samband med brott förenliga med förbudet mot dubbelbestraffning?
2021-07-05 Kan en riksdagsledamot avsättas?

Alla besvarade frågor (94271)