Får jag eller min sambo ha kvar huset?

FRÅGA
HejJag ska separera med min sambo. Vi äger huset 50/50, han är dock inte skriven på denna adressen! Han säger även att han lagt in 78.000 (Ej skriviy några papper) och även betalt för indrag av fiber och skulle kräva detta av mig OM han skulle behöva flytta. Har även tre barn ihop.. två av dom har vi gemensamvårdnad sen knappt 2 år tillbaka med den andra har jag egen vårdnad. Vem ska ha kvar huset? Han vägrar flytta! Han tjänar dessutom mycket mer än mig och kan lätt hitta annat boende.. tacksam för svar
SVAR

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om vad som gäller vid separation mellan sambor hittar du i sambolagen (SamboL).

Din sambo kan inte kräva dig på alla pengar han lagt in i huset

Vid separation ska enligt sambolagen er samboegendom delas upp mellan er i en bodelning. (8 § SamboL). Samboegendom är er gemensamma bostad och bohag, t.ex. Möbler, hushållsmaskiner och annan lös egendom ni har i hemmet, om ni har förvärvat egendomen för gemensam användning. (3 § SamboL)

Om din sambo har betalat för indrag av fiber i ert hus så ses det som någonting han har förvärvat för er gemensamma användning. Det betyder att indrag av fiber räknas som samboegendom. All samboegendomen ska delas lika mellan er. (14 § SamboL) Din sambo kan alltså inte kräva att få betalt för det utan ni har rätt till halva värdet var.

Jag tolkar det som att din sambo även säger att han har lagt in 78.000 kronor i huset. Om det här är pengar han har lagt in på att förbättra ert hus på olika sätt eller köpt saker för användning hemmet, så ses även det som någonting han har förvärvat för er gemensamma användning och ska räknas som samboegendom. Även det ska delas lika mellan er. (14 § SamboL)

Vem har rätt till bostaden?

Det är den sambo som bäst behöver bostaden som har rätt att få den i avräkning på sin halva av samboegendomen. (16 § SamboL) Olika omständigheter väger in för att avgöra vem som bäst behöver bostaden. Utifrån din fråga verkar du ha stor möjlighet att få behålla huset eftersom du nämner att din sambo har högre lön än dig och att han lätt skulle kunna hitta annat boende.

Att du har ensam vårdnad över ett av barnen väger även in i bedömningen av vem som bäst behöver bostaden. Eftersom en stabil miljö är viktigt för barn ses det som något dåligt om barnen måste flytta. Även detta kan leda till att du har bättre rätt till huset.

Den av er som får bo kvar i huset har rätt att lämna egendom eller pengar till den andra sambon motsvarande beloppet som krävs för att ni totalt ska få halva samboegendomen var. Om du får behålla bostaden kommer du alltså få betala din sambo med pengar eller bohag (möbler och annat som ni använder i hemmet) för att ni totalt ska ha fått halva samboegendomen var.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med Vänliga Hälsningar

Annelie Burström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3000)
2021-09-20 Samboavtal, bodelning och skulder - Vad gäller?
2021-09-20 Vad ska man tänka på när man ingår samboskap och vad innebär ett samboavtal?
2021-09-19 Min sambo har slängt ut mig
2021-09-18 Sambo, separation, testamente?

Alla besvarade frågor (95746)