Får inte tillbaka möbler sedan samboförhållande upphört

2017-06-07 i Bodelning
FRÅGA
Jag har levt ensam med mina två pojkar i 7 år. Tillslut vågade jag jag hoppas och tro på en nystart med en ny man som vi flyttade in i till hans hus. Folkbokfördae oss där men efter ca ett år blev det ohållbart. Vi tvingades flytta till tillfället boende och allt blev kaos igen. Nu till min fråga: har han rätt att slänga ut oss efter ett år samboförhållande trots att han stod som ägare för huset men vi delade på kostnaderna? Har jag verkligen inga rätter kring det? Hela huset är dessutom fullt av mina möbler och div annat. ( inget att han säger att jag ska få tillbaka dock) men nu har det gått ett år. Vill bara veta om jag har några som helst rättigheter i detta? Mvh
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Samboegendom delas lika mellan er

Bostad eller bohag (saker i hemmet) som någon av samborna köper, och som är avsedd för gemensam användning, betraktas normalt som samboegendom. Samboegendom är sådan egendom som i regel delas lika mellan samborna när samboförhållandet upphör. Detta framgår av 3 och 8 §§ sambolagen.

Rätten att bo kvar eller överta huset

Du och dina barn har flyttat in i din f.d. sambos hus. Huset utgör inte samboegendom, eftersom det inte köptes för er gemensamma användning. Under vissa förutsättningar har dock en sambo rätt att överta den andra sambons bostad beroende på vem som har störst behov av bostaden. Denna regel tar dock enbart sikte på hyres- och bostadsrätter. Fastigheter, och därmed hus, faller utanför regelns tillämpningsområde. När samboförhållandet upphörde, hade du alltså inte någon juridisk rätt att kräva att få bo kvar. En moralisk rätt är en annan sak. Detta framgår av 3 och 22 § sambolagen.

Rätten till möblerna i huset

Var och en av er har rätt till era egna möbler som ni hade innan ert förhållande. Om någon av er köpte möbler till bostaden någon gång under ert förhållande, har ni båda rätt till halva värdet, oavsett vem som köpte möblerna. Du har alltså rätt till de möbler som du själv ägde innan ni flyttade in i huset. Vad gäller de möbler som köptes under tiden ni bodde i huset, har du rätt till halva värdet om du begär bodelning inom ett år från dagen då ert samboförhållande upphörde. Detta framgår av 8 § sambolagen.

Begäran om bodelning

Har du inte begärt bodelning genom meddelande till din f.d. sambo senast inom ett år från dagen ert förhållande upphörde, har du förlorat din rätt till samboegendomen. Samboförhållandet upphörde dagen ni flyttade ut ur huset. Normalt brukar man utgå från dagen ni inte längre var folkbokförda där eftersom det är enklast att bevisa. Undersök om ett år har passerat. Har det inte gjort det, bör du omedelbart skriftligen meddela din f.d. sambo att du begär bodelning.

Du har dock fortfarande ovillkorlig rätt till de möbler du ägde innan ni flyttade in i huset eftersom dessa faller utanför bodelningen.

Kräva tillbaka dina möbler

Om din f.d. sambo vägrar överlämna dina egna möbler, får du vända dig till Kronofogdemyndigheten i första hand som kan hjälpa dig driva in möblerna. För att ha en realistisk chans till framgång, behöver du dock uppvisa kvitton eller liknande som styrker ditt ägande. Om han fortfarande vägrar att överlämna möblerna, är din sista utväg att väcka talan i domstol. Om möblerna är av någorlunda värde, rekommenderar jag att du åtminstone fortgår med det första alternativet då det inte är så kostsamt.

Lawline kan hjälpa dig

Behöver du vår hjälp att undersöka om det fortfarande är möjligt att begära bodelning eller att driva in dina möbler, vänligen hör av dig så kan vi diskutera frågan. Hör även av dig om något är oklart i svaret.

Med vänlig hälsning,

Soroosh Parsa
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2832)
2021-07-29 Vad händer med fastigheten om ena sambon går bort?
2021-07-28 Har jag rätt till huset vid en bodelning?
2021-07-28 hur mycket ska man köpa ut sin sambo för vid kortvarig samboförhållande?
2021-07-26 Bodelning med internationella egendomar

Alla besvarade frågor (94355)