Får inneboende arbeta av hyra, t.ex. genom trädgårdsskötsel?

2017-09-27 i Avtal
FRÅGA
Får inneboende arbeta av hyra, t ex trädgårdsskötsel, eller om de fräschar upp den del av bostaden de hyr?
SVAR

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I Sverige råder det avtalsfrihet vilket betyder att du fritt får ingå avtal med andra personer som är över 18 år. Jag tolkar din fråga som att du hyr ut till en inneboende. Om du och den inneboende kommer överens om att den inneboende ska få arbeta av hyra med olika sysslor så kan ni avtala om det.

Jag skulle rekommendera att ni gör ett skriftligt avtal om detta. Att även skriva hur mycket som ska räknas av från hyran för de olika arbetena kan vara en bra idé, så ni vet vad som gäller och inte någon av er känner sig utnyttjad eller missnöjd.

Avtalslagen (AvtL) säger att avtal eller avtalsvillkor som är oskäliga kan jämkas, alltså inte gälla. I första hand finns regeln som skydd för en svagare part (36 § AvtL). Avtalsfriheten sträcker sig alltså inte så långt att det är tillåtet med alltför oskäliga avtal.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Annelie Burström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1518)
2021-07-31 Vad gäller vid muntliga avtal?
2021-07-31 Droppshipping och avtal
2021-07-31 Avtal för inneboende
2021-07-31 Måste räntan betalas trots att ingen räkning inkommit?

Alla besvarade frågor (94588)