Får hyresvärden kräva tidigare inlämning av nycklar om hyresgästen redan flyttat?

2019-03-20 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej!Sade upp min lägenhet hos en privat hyresvärd den 31/1 så har egentligen tom april ut. Men vi har redan flyttat ut och nu kräver hyresvärden snabbt slutstäd och nycklar omgående. Behöver jag då betala hyra för april då jag inte längre skulle ha tillgång till bostaden? Mvh
SVAR

Hej!

Tack för att du har vänt dig till Lawline med din fråga.

Jag tolkar din fråga som att du egentligen har ett hyresavtal till och med april, men att du redan har flyttat ut. Nu kräver hyresvärden att du snabbt städar och lämnar tillbaka nycklarna.

Först bör nämnas att avtal ska hållas, det är en viktig princip inom avtalsrätten. En av parterna kan därmed inte ensidigt förändra eller frånträda avtalet. Eftersom ditt hyresavtal gäller till och med april kan därmed hyresvärden inte kräva att du ska lämna in nycklarna tidigare än så. Detta gäller oavsett om du redan har flyttat ut eller inte. Att avtal ska hållas medför också att du är skyldig att betala hyran för april. Även om du har flyttat ut tidigare måste du fortfarande uppfylla vad som står i ert avtal, alltså att betala hyran hyrestiden ut. Sammanfattningsvis får därmed hyresvärden inte kräva att du städar och lämnar in nycklarna i förtid och du måste betala hyra även för april, för att ni ska uppfylla era skyldigheter enligt hyresavtalet.

Det är dock möjligt för er att komma överens om att du lämnar in nycklarna redan nu och därmed slipper betala hyran i april. Detta är något ni gemensamt måste bestämma. Skulle ni göra en sådan överenskommelse råder jag dig att upprätta ett skriftligt avtal om saken. Detta för att hyresvärden inte i efterhand ska kunna kräva dig på aprilhyran.

Har du fler frågor är du välkommen att höra av dig!

Med vänliga hälsningar,

Lovisa Lundgren
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1347)
2020-05-29 Vem betalar sista hyran?
2020-05-28 Uppsägningstid vid uthyrning av egen bostad
2020-05-28 Kan jag få hyresvärden att hyra ut till någon annan under min uppsägningstid?
2020-05-28 Går det att avtala att hyresgästen ska stå för skador på grund av yttre åverkan?

Alla besvarade frågor (80629)