Får hyresvärden ha visning i lägenheten utan medgivande?

2019-06-30 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej!Vi har sagt upp vår nuvarande hyresgäst och vill visa lägenheten för alternativa nya hyresgäster. Hur går man till väga då? Kan vi visa lägenheten utan att nuvarande hyresgäst är hemma lr måste hon vara närvarande när den visas?Tack på förhand!
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om hyresrätter hittar du i 12 kap. jordabalken (hyreslagen).

En hyresvärds rätt att under hyrestiden få tillträde till lägenheten för visning regleras i 12 kap. 26 § 1 st. jordabalken där det framgår att "När lägenheten är ledig till uthyrning, är hyresgästen skyldig att låta den visas på lämplig tid". Hyresgästen har inte rätt att neka hyresvärden att hålla i visningar, dock får inte hyresvärden som huvudregel gå in i lägenheten utan tillstånd. Som hyresvärd bör du därför kontakta hyresgästen och komma överens om en lämplig tid då visning kan ske. Ni kan visa lägenheten när hyresgästen inte är hemma förutsatt att ni kommit överens om det med henne.

Vänligen,

Maria Simeonidou
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå77 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-01 21:49
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (1412)
2019-08-23 Vad är skillnaden mellan nyttjanderätt och hyresrätt?
2019-08-23 Vilka skyldigheter har hyresgästen att återställa en lokal vid avflyttning?
2019-08-22 När får en hyresgäst besittningsrätt?
2019-08-22 Jag har borrat sönder en elledning i hyresrätten - Ska hyresgäst eller hyresvärd stå för kostnader förenat med skadan?

Alla besvarade frågor (72213)