Får hyresvärd neka sambo att ta över kontraktet?

2016-04-06 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej, vet inte hur de funkar, men jag och min sambo flyttade in i en hyresrätt 2012, hon stod på kontraktet. 2015 valde vi att testa flytta till ett hus men hade kvar hyresrätten och betalade hyran på den. 2016 flyttade jag tillbaka till hyresrätten som sambon stod på då hon stannade kvar i huset, och skulle få bo där för henne, men nu tvingades hon säga upp hyresrätten då hon ej är folkbokförd på den adressen och jag får inte ta över kontraktet för betalningsanmärkningar, Är detta lagligt rätt? Tänkte på sambolagen, att den personen som behöver bostaden mest ska få bo där? Och jag skulle få bo kvar för min dåvarande sambo. Men kommunen som är hyresvärd nekar. Jag har också en son på 3 år, så min fråga är får man göra så där som kommunen gör?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Om du och din sambo har använt hyresrätten som ert gemensamma hem, enligt 5 § 3p. sambolagen, utgör den samboegendom enligt 3 § sambolagen, om ni har förvärvat den för att använda den gemensamt. Detta gäller även om det enbart är din sambo som står på kontraktet. När ett samboförhållande upphör ska samboegendomen fördelas mellan samborna genom bodelning (8 § sambolagen). Den sambo som bäst behöver bostaden har rätt att få den, precis som du skriver, enligt 16 § andra stycket sambolagen. Omständigheter som man kan ta hänsyn till vid bedömningen av vem som bäst behöver bostaden är till exempel ålder, handikapp, hälsa, närhet till arbetsplats, möjligheter att få en bostad någon annanstans eller vem som får vårdnaden om gemensamma barn. Tillhör bostaden den andra sambon, som i ert fall när det är din sambo som står på kontraktet, krävs det att övertagandet av bostaden är skäligt. I praxis har det till exempel ansetts oskäligt att en sambo skulle få ta över den andra sambons släktgård.

Om du är den av er som bäst behöver hyresrätten har du alltså rätt att bo kvar i den enligt sambolagen. Detta måste hyresvärden, kommunen i ditt fall, acceptera enligt 12 kap. 33 § andra stycket jordabalken. Hyresvärden ska inte göra någon prövning av dig som hyresgäst, utan du har laglig rätt att ta över hyreskontraktet.


Hoppas du är nöjd med svaret och lycka till!

Vänlig hälsning,

Caroline Orava
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Tack för svar, Har en fråga till gällande sambolagen. Dvs hyresrätten vi hade som mitt ex stod på kontraktet. Måste vi bott i hyresrätten då vi separera för att jag ska ha rätt och bara ta över kontraktet? För som jag skrev så flytta vi till hus för att testa på om vi skulle trivas men valde att ha kvar hyresrätten ifall vi inte skulle trivas, och när vi separera så flytta jag tillbaka till hyresrätten men bovärden vägrar låta mig ta över kontraktet och säger att sambolagen inte gäller då vi inte bodde i själva hyresrätten då vi separera utan i huset. MEN vi hade ju kvar hyresrätten och vi betala hyran på den. Vet inte om dom bara kör över mig då jag inte vet vad som gäller. Ska vara ute sista maj från hyresrätten om jag inte nu har lagen på min sida att få bo kvar och ta över kontraket. Har som sagt min son också som vi har varannan vecka. Och bovärden i min meningen slänger ut en på gatan rakt av.
2016-04-25 11:18
För att sambolagens regler om sambors gemensamma bostad ska gälla krävs det att hyresrätten användes huvudsakligen som ert gemensamma hem. Sambor kan i vissa fall anses ha mer en ett gemensamt hem. I propositionen till sambolagen tas som exempel att samborna bor halva året på en ort och andra halvan på en annan ort. Beroende på omständigheterna kring när och hur länge ni bott i de olika bostäderna kan du ha rätt att ta över kontraktet, men om det är längesedan ni bodde tillsammans i hyresrätten kan det tyvärr vara så att hyresvärden har rätt att neka dig att ta över den. Kanske kan du få mer specifik hjälp om du kontaktar hyresgästföreningen? http://www.hyresgastforeningen.se/stod-och-rad/
2016-04-25 11:54
Tack för svar. Vi bodde i hyresrätten tillsammans för ca 10mån sen, men ska kolla upp med hyresgästföreningen vad dom säger.
2016-04-25 11:58
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (1764)
2020-10-19 Vem betalar när hyresgästen orsakar skada
2020-10-19 När hyresvärden inte skriver under uppsägning av hyresavtal
2020-10-18 Har jag rätt till nedsatt hyra om min hyresvärd ej åtgärdar vissa fel?
2020-10-18 Hyresvärdens rätt att vräka hyresgäst

Alla besvarade frågor (85192)