Får hon stanna i Sverige under handläggningen?
Jag har en Amerikansk medborgare (flickvän) som kommer att ansöka om permanent uppehållstillstånd via web i ursprungslandet USA. Hon flyttar hit i maj 2018 och vi kommer att gifta oss i Juli, i Sverige. Vi gör hindersprövning på Skattekontoret i maj för giftermålet. Jag äger eget hus och fast ersättning från A-kassa för tillfället. Mina frågor är dessa:
1. Är ovanstående ett korrekt förfarande för hennes flytt till mig?
2. F.n. behövs ju inget visum från USA för de första 90 dagarna av hennes vistelse. Men får hon stanna under utredningstiden om jag kan bevisa att jag äger huset och kan försörja oss båda?
3. Spelar det någon positiv roll att vi blir lagligen gifta och till och med blir med barn gällande hennes uppehälle?
4. Hennes dotter 16 år och son, 21 år vill flytta hit. Görs separata ansökningar för dessa om permanent uppehållstillstånd enligt samma modell?
Tacksam för svar/Thorbjörn
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
För att göra det enkelt kommer jag dela in det du undrade över i olika frågor.
Vad gäller för inresa till Sverige?
Som huvudregel måste man ansöka om uppehållstillstånd innan man reser in i Sverige, enligt 5 kap. 18 § UtlL. Det innebär alltså att som huvudregel kan inte uppehållstillstånd beviljas efter man rest in i Sverige, men det finns undantag.
Ett exempel på undantag är den femte punkten som säger att en utlänning kan enligt 5 kap. 3 § UtlL ansöka om uppehållstillstånd efter inresa om personen har stark anknytning till en person som är bosatt i Sverige och det inte skäligen kan krävas att utlänningen reser till ett annat land för att ge in ansökan där. Det måste då göras en skälighetsbedömning i det enskilda fallet och pröva om det inte är skäligt att kräva att din flickvän reser till sitt hemland för att ansöka där. Detta är en bedömning som migrationsverket gör och jag kan därför inte säga hur det kommer bedömas i ert fall. Det finns även en del andra punkter i paragrafen som säger att man inte behöver ansöka om tillstånd innan inresa, vilket du kan läsa mer om här om det skulle vara relevant.
Dock får du utgå från att som huvudregel måste man ha fått ett beviljat tillstånd innan man reser till Sverige.
Får hon stanna under handläggningstiden?
Detta betyder alltså att om inga punkter i 5 kap. 18 § UtlL är uppfyllda, får hon inte vistas i Sverige under handläggningstiden. Några exempel på undantag då man får vistas i Sverige är om man ses som flykting, skyddsbehövande, det inte skäligen kan krävas att personen reser till annat land för att söka osv.
Kan en graviditet påverka?
Om din flickvän blir gravid kan det innebära att hon får vistas i Sverige under handläggningstiden. Dock måste ytterligare krav vara uppfyllda för att detta ska tillåtas. Det krävs då att det skulle stått klart att hon skulle ha fått uppehållstillstånd om hon lämnat in ansökan innan hon kom till Sverige och det ska inte vara rimligt att kräva att hon ska resa tillbaka till sitt hemland för att ansöka där.
Vilka skillnader finns om man är gift eller inte?
I 5 kap. 3 § UtlL finns en presumtionsregel om att uppehållstillstånd ska ges till utlänning som är make eller sambo till någon som är bosatt i Sverige. I 5 kap. 3a§ finns en regel för utlänning som har för avsikt att ingå äktenskap eller inleda samboförhållande, denna blir alltså tillämplig om ni enbart planerar att gifta er och inte anses som sambo. I den regeln finns ingen presumtionsregel, utan lagen säger istället att uppehållstillstånd får ges till utlänning som planerar att ingå äktenskap med en person som bor i Sverige. Det kan därför finnas fördelar med att vara gifta eftersom lagen säger att uppehållstillstånd ska ges till utlänning som är gift med en person bosatt i Sverige.
Alltså: Skillnaden är att lagen säger att uppehållstillstånd ska ges om ni är gifta, men att det får ges om ni har för avsikt att gifta er.
Observera dock att försörjningskravet fortfarande är relevant, och om försörjningskravet inte är uppfyllt så bryts presumtionen och uppehållstillstånd får nekas trots att ni är gifta.
Under en period mellan 20 juli 2016-19 juli 2019 gäller lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd. Denna lagen kommer då vara tillämplig om hon ansöker om uppehållstillstånd under denna perioden. Om man då tittar i 9 § första stycket, framgår det att för att uppehållstillstånd på grund av anknytning ska beviljas krävs det att anknytningspersonen kan försörja sig själv samt utlänningen, samt även har en tillräckligt stor bostad och standard för sig själv och utlänningen. Detta betyder alltså att det finns vissa krav vad gäller försörjning och bostad som ligger på dig i detta fallet för att du ska kunna vara anknytningsperson.
Vad är då försörjningskravet? Du måste då visa att du har regelbundna arbetsrelaterade inkomster så som exempelvis lön, arbetslöshetsersättning osv. Hur mycket inkomst man måste få för att uppfylla kravet beror på hur stor familjen är. För två sammanlevande makar eller sambor utan barn är normalbeloppet 7952 kr efter avdragen boendekostnad.
Vad finns det för krav på bostaden? För två vuxna utan barn ska en bostad ha kök/kokvrå och minst ett rum.
Vad gäller om barnen söker uppehållstillstånd?
Enligt 5 kap. 3 § 2 p UtlL kan ett utländskt barn som har en förälder som är gift/sambo med någon som är bosatt i Sverige även få uppehållstillstånd. Observera att barn i denna bestämmelsen räknas som under 18 år. För att ett barn över 18 år ska kunna åberopa anknytning till sin förälder krävs det ett särskilt beroende förhållande som är utöver det normala mellan föräldrar och vuxna barn som gör att de inte kan leva åtskilda. Som huvudregel får alltså sonen inte söka anknytning till sin mamma eftersom han är över 18 år. Om sonen fortfarande väldigt gärna vill komma till Sverige får ni kanske kolla andra alternativ så som att han söker arbete eller studier här och på så sätt söker uppehållstillstånd på egen hand.
Om dottern fortfarande vill söka uppehållstillstånd kan hon göra det på grund av sin anknytning till sin mamma. Dock krävs det även här enligt 9 § BegrL att din fru har tillräckligt stor bostad som räcker för barnet, samt kunna försörja sig själv samt barnet. Det är alltså inte din inkomst som räknas in här utan hon måste då ha egen inkomst eller egen förmögenhet för att kunna försörja barnet. Hennes dotter får då ansöka om anknytning till sin mamma och detta görs först då ni är gifta/sambo.
Jag hoppas det gav svar på dina frågor!