Får fristående gymnasieskolor utföra drogtester?

FRÅGA
Hej, jag har en fråga angående drogtester på fristående gymnasieskolor. Jag har googlat i timmar men ju mer information jag hittar desto mer förvirrande verkar det. Så det jag undrar är; Under vilka omständingheter, om några, får en fristående gymnasieskola utföra et drogtest på sina elever?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Att tvinga någon att drogtestas strider mot den svenska grundlagen om förbud mot påtvingade kroppsliga ingrepp. Inga drogtester får genomföras utan samtycke från elev, och från dess vårdnadshavare om eleven inte är myndig.

Bestämmelsen gäller dock endast i de skolformer där kommunen och staten är huvudman. Fristående gymnasieskolor omfattas således inte av den bestämmelsen.

Detta medför inte att fristående gymnasieskolor kan tvinga en elev att göra drogtester. Ett påtvingat test strider mot brottsbalkens regler om olaga tvång och ofredande, se (här). Sammanfattningsvis är en elev skyddad mot bl.a. drogtest, men att skolor får göra det, om samtycke föreligger. Tester av detta slag bör dock göras av polis eller sociala myndigheter.

Hoppas att detta har gett dig klarhet i frågan. Återkom vid funderingar.

Vänligen,

Robert Green
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Skola och utbildning (362)
2021-09-15 Betydelse av att skolans app äger materialet
2021-08-31 Hjälp med skolarbete
2021-08-29 Har jag rätt att ta del av betyg som utfärdats av en kommunal eller privat gymnasieskola?
2021-08-28 Jag vill anmäla min sons skola - Hur går jag tillväga?

Alla besvarade frågor (95665)