Får föräldrar hyra ut egendom till vem som helst?

2019-03-26 i FASTIGHETSRÄTT
FRÅGA
HejHar en fråga..min bror och hans fru ska separera och han har önskemål om att hyra våra föräldrars hus då dom avser att flytta till lägenhet. Är detta ok enligt lag då jag tycker att det enda rätta mot mig vore att han köper huset men det vill han inte då han inte avser att bo där resten av livet.Är detta något jag juridiskt sett kan göra något åt eller är det upp till mina föräldrar att göra som dom vill med?
SVAR

Hejsan och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Utifrån omständigheterna i din fråga ser jag ingeting som tyder på en lagöverträdelse att din bror hyr dina föräldrars hus.

Under vilka omständigheter kan detta vara till nackdel för dig?
Det enda scenariot som jag kan tänka då denna situation blir till en nackdel för dig är när uthyrningen sker till ett underpris. På så sätt kan det eventuellt handla om ett förskott av arv, förutsatt att huset vanligtvis hus ut till marknadsmässigt pris.

Slutsats
Dina föräldrar får disponera över sin egendom fritt och vill det ställa upp och hjälpa din bror med hushåll under en kortare tid finns det inget lagstadgat som hindrar dom från att göra det.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Hugo Wimby
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1909)
2020-01-16 Hur kan jag överlåta del av fastighet till min sambo?
2020-01-01 Vad krävs för dokument för att säkerställa att en person som investerar pengar i en fastighet får ta del av en eventuell framtida värdeökning?
2019-12-29 Möjlighet att överklaga svensk dom till EU
2019-12-23 Vad är lös egendom?

Alla besvarade frågor (76368)