Får en sambo sitta kvar i orubbat bo?

Hej!

Min mamma och hennes sambo bodde ihop i cirka 40 år och nu har mamma gått bort. De har inte upprättat något testamente. Nu säger mammas sambo att han vill sitta i orubbat bo. Vad är det som gäller? Hur ska det delas?

Lawline svarar

Hej och tack för att du ställer din fråga till oss på Lawline!


Jag beklagar din mammas bortgång.


För att få svar på dina frågor så får vi gå in och kika i Sambolagen (SamboL), eftersom att den används när det handlar om samborelationer. Vi får även titta in i Ärvdabalken (ÄB) då frågan även handlar om arv. Jag vill även nämna att jag i mitt svar förutsätter att din mammas sambo inte var din pappa.


Vid en bodelning mellan sambos delas endast samboegendomen

Vid en bodelning enligt Sambolagen så är det samboegendomen som ska fördelas (SamboL 8 §). Samboegendom är sambornas gemensamma bostad och gemensamt bohag. Exempel på bohag är möbler och andra saker som används av samborna gemensamt i deras hem. Ett krav för att något ska räknas som samboegendom är dessutom att det måste ha köpts med avsikten att det ska användas av samborna gemensamt (SamboL 3 §). Det spelar med andra ord ingen roll vem som t.ex. har köpt eller betalat egendomen av samborna, så länge avsikten är att den ska användas gemensamt av dem båda.


Din mammas sambo har endast rätt till hans del av samboegendomen

Din mammas sambo har alltså endast rätt till hans del av samboegendomen, men inte övrig egendom som ägs av din mamma. Hur den övriga egendomen sedan ska fördelas bestäms av Ärvdabalken då det inte finns något testamente. Din mammas sambo ärver inte din mamma, eftersom att sambos inte ärver varandra. Däremot kan din mammas sambo ha rätt till minst två prisbasbelopp. Det är en skyddsregel som kickar in om han inte skulle ha tillräckligt med egendom efter bodelningen. Prisbasbeloppet ligger 2018 på 45 500 kr, och två prisbasbelopp blir alltså 91 000 kr. Din mammas sambo måste alltså efter bodelningen få egendom till ett värde på minst 91 000 kr (SamboL 18 § 2 st)


Som din mammas arvinge så ärver du hennes del av samboegendom samt enskild egendom

I egenskap av att vara din mammas barn, så är du en s.k. bröstarvinge. Bröstarvingar är alltid de som ärver sina föräldrar först, och i lika stora delar. Om din mamma hade samboegendom eller enskild egendom som endast hon ägde, så är det alltså du och eventuella syskon som har rätt att ärva dessa (ÄB 2 kap 1 §). Du har också rätt att kräva ut din del av din mammas arv direkt. Huruvida din mammas sambo kan sitta kvar i ett orubbat bo, så fungerar det endast om det var han som ägde all egendom eftersom att du och eventuella syskon då inte har någonting att ärva. Detta är givetvis dock ovanligt.


Din mammas sambo kan begära att få den gemensamma bostaden och bohaget på hans lott

Vad din mammas sambo eventuellt kan göra är att begära att få deras gemensamma bostad och gemensamma bohag på hans lott efter bodelningen. Detta förutsätter dock att övertagandet av bostaden och bohaget anses vara skäligt, samt att han ersätter dig som din mammas arvinge för detta (SamboL 16 §, 18 §).


Ett annat alternativ för honom utgår från scenariot att din mamma ägde bostaden och att den inte var klassad som deras gemensamma bostad, då den t.ex. inte köptes med avsikten att det skulle användas som deras gemensamma hem. Det måste också röra sig om antingen en hyresrätt, eller en bostadsrätt. Han kan då under vissa omständigheter ändå få ta över den, men även här så måste det anses vara skäligt. Gemensamma barn som fortfarande bor hemma kan vara exempel på särskilda skäl som gör det skäligt för din mammas sambo att få bo kvar. Finns det inte barn med i bilden överhuvudet, så krävs det istället synnerliga skäl för att han skulle få ta över bostaden. Att denna regel används är dock mycket ovanligt (SamboL 22 §).


Sammanfattning

Din mammas sambo har ingen rätt att få sitta kvar i ett orubbat bo om din mamma efterlämnar arv. Sambos ärver han inte din mamma, utan det gör du och eventuella syskon. Hennes sambo kan dock begära att få ha kvar deras gemensamma bostad och det gemensamma bohaget. För att det ska ske så krävs det att det ska anses vara skäligt, samt att du blir ersatt för det värde som du eventuellt går miste om.


Om du skulle vilja ha mer utförlig hjälp så rekommenderar jag dig att vända dig till våra duktiga jurister. Du kan boka tid via: info@lawline.se. Du är givetvis också välkommen att ställa en ny fråga om du skulle föredra det.


Hoppas att du fick svar på din fråga!


Med vänlig hälsning,

Mikaela Berglind MäkinenRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Familjerätt och Sambo och samboavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Samboavtal995 kr

Upprättande av samboavtal som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning