Får en make göra sig av med egendom innan bodelning?
Hej!
Situation
1. Två makar har skilt sig men bodelningen är ännu ej klar
2. Vid brytdagenså ägde mannen själv ett företag som sysslade med förvaltning av aktier och fastgiheter
3. Företaget skall ingå i bodelningen
4. Mannen har sedan brytdagen tagit ut pengar ur bolaget som endast gått till honom själv
5. Makarna tog med den egna villan som säkerhet upp ett lån från en bank. Pengarna lånade mannen sedan privat ut till mannens bolag.
6. Kvinnan har inte fått någon ränta på lånet till bolaget men har tvingats betala ränta på villa lånet.
Frågor
A. Har mannen rätt att föra ut tillgångar ur bolaget till sig själv?
B. Har kvinnan någon rätt till avkastningen på tillgångarna i bolaget?
C. Hur borde kvinnan agera med avseende på de pengar som mannen privat lånat ut till sitt bolag men som finansierats via ett lån som kvinnan är med och betalar.
Tack!
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Vad ingår i en bodelning?
Bodelning är verktyget för att upplösa giftorättsgemenskapen mellan två makar. Vad som ska ingå i en bodelning är beroende på vilken klassificering egendomen har. Det som är giftorättsgods, ska ingå i bodelningen (se 10 kap 1 § Äktenskapsbalken, Äktb) Det som är enskild egendom ska lämnas utanför bodelningen (se 7 kap 2 § Äktb). Vid bodelning beräknas "makarnas andel i boet", det som sker då är att respektive makes skulder avräknas från dennes giftorättsgods så att de skulder som fanns den dag då talan om äktenskapsskillnad väcktes täcks. Det som sedan återstår efter att avdrag för skulderna har gjorts är att giftorättsgodset läggs samman för att sedan delas lika mellan er.
När det gäller skulderna så är det som så att vardera makes totala andel i bodelningen består i det belopp som han eller hon tillgodoräknats för skuldavräkningen plus hans eller hennes hälft av det sammanlagda nettovärdet efter skuldtäckningen (se 11 kap 6 § Äktb) Om en makes skulder skulle överstiga värdet av samma makes egendom, dvs skulderna är större än tillgångarna, bestäms hans eller hennes nettotillgångar till 0 kr. Dvs den skuldsatte maken kan aldrig tillgodoräknas och gå in med ett minusvärde i bodelningen för sammanläggning med den andre makens tillgångar. Detta eftersom att makarna inte svarar för varandras skulder (1 kap 3 § ÄktB)
Viktigt att komma ihåg är att man enbart tar hänsyn till skulder som har uppkommit fram till den kritiska tidpunkten. Den kritiska tidpunkten brukar kallas brytpunkten och är den tidpunkt då talan om äktenskapsskillnad väcktes (se 9 kap 2 § 2 st Äktb). Makarnas egendomsförhållanden kan ju undergå fortlöpande förändringar, men bodelningen måste rimligen låsas till egendomsförhållandena en viss dag. Genom den kritiska tidpunkten bestäms följaktligen bodelningens omfattning. En makes tillgångar och skulder, som tillkommit efter denna dag, skall lämnas utanför delningen.
Ingår företaget i en bodelning?
Ja, företaget är som huvudregel giftorättsgods och ska ingå i bodelningen. Detta under förutsättning att inget annat sägs genom exempelvis äktenskapsförord, gåvobrev etc.
A. Har mannen rätt att föra ut tillgångar ur bolaget till sig själv?
Nej, han har inte rätt att föra ut tillgångar ur bolaget till sig själv sedan den kritiska tidpunkten har uppstått. Mellan den kritiska dagen som stadgas i 9 kap 2 § ÄktB och till dess bodelningen är avslutad uppstår en särskild redovisningsplikt för vardera maken (9 kap. 3 § ÄktB). Det betyder att makarna är tvungen att förvalta all egendom i båda makarnas intresse fram till dess att giftorättsanspråket realiseras. Om maken tar pengar ur företaget eller på annat sätt gör av med pengar eller egendom som skulle delas mellan makarna så ska den andra maken kompenseras vid bodelningen genom att mannen tvingas ta upp en redovisningsfordran på motsvarande värde vid bodelningen. Detta kommer att ge kvinnan en större del i bodelningen.
B. Har kvinnan någon rätt till avkastningen på tillgångarna i bolaget?
Skyldigheten att redovisa omfattar inte bara egendomen utan även avkastning av sådan egendom och vad som trätt i stället för den, se prop. 1986/87:1 s. 158.
C. Hur borde kvinnan agera med avseende på de pengar som mannen privat lånat ut till sitt bolag men som finansierats via ett lån som kvinnan är med och betalar.
Jag har svårt att besvara din fråga exakt då det krävs att jag behöver ta ställning till hur låneförhållandena/upplägget ser ut och hur stora skulder/pengar det handlar. Det spelar även roll vad det handlar om för associationsform.
För att förtydliga: giftorätten innebär inte att kvinnan äger hälften av mannens bolag, endast att värdet av bolaget ska ingå i en bodelning och att egendomen sedan ska dela lika på. Huvudregel är att skuldbelopp ska dras av från en makens giftorättsgods innan egendomarna slås samman och delas lika (11 kap. 2 § 1 stycket ÄktB). Kvinnan har ingen skyldighet att ta från sin egendom för att täcka makens skulder. Varje make ansvara för sin egen skuld (1 kap. 3 § ÄktB). Det finansierade lån som kvinnan har varit med från början på kommer hon att få räkna av på sin del av giftorättsgodset.
Skulder överstiger tillgångar
Om en make har mer skulder än tillgångar ska den maken inte bidra med något vid bodelningen. Ett minusbelopp kan aldrig fördelas mellan makarna, dvs då blir summan istället 0 vid bodelningen. Den maken får då behålla sin egendom för att täcka sina skulder. Om den andra maken har egendom som överstiger sina skulder så utgör det allt som ska delas mellan makarna.
Orimlig fördelning
Om det tänkta utfallet ovan leder till ett orättvist resultat kan bodelningen justeras. Den maken som bidrar med sin egendom till bodelningen får behålla mer än vad en likadelning skulle utmynna i (12 kap. 1 § 1 stycket ÄktB).
Hoppas det var svar på dina frågor,
Med vänliga hälsningar