Får en make bo kvar i bostaden efter den andres död?

2017-10-12 i Bodelning
FRÅGA
Min fru o jag har en gemensam bostadsrätt. Inga gemensamma barn. Däremot har vi båda barn sen tidigare. Om jag dör. Kan hon bo kvar i bostadsrätten så länge hon kan o vill.
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

När en av makarna i ett äktenskap dör ska deras egendom fördelas genom en bodelning (9 kap. 1 § äktenskapsbalken). Vid en bodelning har den make som bäst behöver den gemensamma bostaden rätt att få den på sin lott mot avräkning (11 kap. 8 § äktenskapsbalken). Eftersom bodelningen sker med anledning av den ena makens död är det förstås bara den överlevande maken som kan begära den gemensamma bostaden. Efter att bodelningen är avklarad kan arvet efter den avlidne maken fördelas mellan dennes arvingar.

Rätten att begära den gemensamma bostaden på sin lott gäller inte om den avlidne maken hade fått eller ärvt bostaden med förbehåll om att den skulle vara enskild egendom. Som jag tolkar din fråga är så dock inte fallet med er bostad.

Sammantaget innebär detta alltså att din fru kan begära bostaden i en bodelning efter din död och på så vis bo kvar i den så länge hon vill. I så fall ska den dock avräknas från hennes lott i bodelningen.

Jag hoppas att mitt svar har varit till hjälp.

Med vänlig hälsning,

Jonatan Sundqvist
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2872)
2021-09-20 Vad ska ingå i bodelning mellan sambor?
2021-09-19 Jämkning vid bodelning vid äktenskapsskillnad
2021-09-18 Om vi skiljer oss och skriver bodelningsavtal, men sedan gifter oss igen, gäller bodelningsavtalet eller blir våra tillgångar giftorättsgods?
2021-09-18 Bouppteckningen

Alla besvarade frågor (95725)