Får en körskola höja avtalade priser?

2021-04-30 i Avtal
FRÅGA
Hej!Jag har bokat mc-lektioner på en körskola och vid bokningstillfället säger dem att priset är 1650kr per lektion. Jag bokar 5 lektioner och efter 1 månad ändrar dem mina priser från 1650kr till 2200kr utan någon helst förvarning, är det lagligt?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Jag kommer att använda mig av Avtalslagen när jag besvarar din fråga. Avtalslagen kommer härefter att benämnas som "AvtL".

Det är inte tillåtet för körskolan att ändra priserna utan någon förvarning. Du och körskolan har ingått ett avtal, oberoende av om detta är skriftligt eller muntligt, är det de som avtalas som ska gälla. Enligt reglerna i avtalslagen är det alltså de pris som ni har kommit överens om som ska gälla och när körskolan ändrar priserna, utan någon förvarning, gör de sig således skyldiga till avtalsbrott (1 kap. 1 § AvtL).

Undantag

Det finns dock undantag från den nyss nämnda huvudregel. I situationer då det skett felskrivningar kan avtalet bli utan verken om motparten. För att avtalet ska bli ogiltigt så måste motparten vid ingåendet förstått eller misstänkt att priset varit felaktigt. Dvs. att du, som köpare av körlektionerna, borde borde ha insett eller misstänkt att priset varit felaktigt. Har motparten däremot varit i god tro vid ingåendet ska avtalet gälla trots felskrivningen (3 kap. 32 § AvtL). Då körskolan däremot ändrar priset först efter en månad verkar det dock inte röra sig om någon felskrivning från deras håll.

Jag skulle råda dig till att prata med din körskola och förklara att det inte är priset som som ni har kommit överens om enligt avtalet och på så sätt gemensamt försöka komma fram till en lösning och reda ut eventuella missförstånd.

Jag hoppas detta besvarade din fråga, om inte får du gärna höra av dig till oss igen!

Hälsningar,

Sara Hrnic
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1546)
2021-10-24 Får ett företag höja priset på en vara för att det är konkurrenten som vill köpa den?
2021-10-24 Kan affärer neka kontanter?
2021-10-18 Försäljningserbjudanden på sociala medier
2021-10-18 Ångra villkorat köp i butik

Alla besvarade frågor (96587)