Får en förälder ge bort egendom till barnbarn utan att kompensera barn?

2017-03-07 i Förskott på arv
FRÅGA
HejHar en fråga ang. en gåva. Vår mor vill ge sin bil (värd. ca. 25000 ) till ett barn-barn.Vi är 2 döttrar. Får hon ge bort bilen, eller ska min syster kompenseras med halva värdet?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Rätt att ge bort gåvan:

Var och en har rätt att göra med sin egendom som den vill. Din mor har således all rätt att ge bort sin bil din sitt barnbarn utan att kompensera er som barn. Dock kan en sådan gåva få betydelse vid ett framtida arvsskifte.

Förskott på arv:

Det finns fall då gåvor till bröstarvingar ska räknas som förskott på arv. Detta regleras i ärvdabalken (ÄB). En gåva ska räknas som förskott på arv om den givits till en bröstarvinge (d.v.s barn eller barnbarn). Gåvan ska dock inte räknas som förskott på arv om det i samband med gåvan föreskrevs att den inte skulle räknas som förskott på arv eller om det annars kan antas ha varit meningen. Detta följer av 6 kap 1 § ärvabalken. Ska gåvan räknas som förskott på arv ska gåvans värde dras av från den arvtagarens arvsrätt.

Hoppas att svaret hjälpte och tack än en gång för att ni vände er till Lawline med er fråga!

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Förskott på arv (1245)
2021-07-20 Kan man behöva betala tillbaka förskott på arv?
2021-07-20 Flyttat över pengar till övriga bröstarvingar
2021-07-11 Förskott på arv?
2021-07-03 Är underhyra förskott på arv?

Alla besvarade frågor (94235)