Får den ena sambon ta alla pengar från gemensamt konto vid separation?

Hej! Jag har just separerat från min sambo. Vi hade gemensamt servicekonto men han flyttade över alla pengar till sitt privata. Får han göra detta?


Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I de fall sambor flyttar isär upphör samboförhållandet (2 § sambolagen). Efter en separation kan en sambo påkalla bodelning. Bodelning mellan sambor är en rättighet, och inte som mellan makar, en skyldighet. Ni som sambor kan undgå att begära bodelning och istället komma överens enligt era önskemål. Vill en sambo att bodelning ska ske, så måste en begäran om bodelning framställas senast ett år efter att samboförhållandet upphört (8 §).

Vid en bodelning ingår de tillgångar som fanns den dagen samboförhållandet upphörde. Tillgångar och skulder som uppstått efter denna dag är undantagna från bodelningen. Det är enbart samboegendom som ingår i bodelningen (8 §). I samboegendomen ingår sambornas gemensamma bostad och bohag, om inte de gjorts till enskild egendom genom exempelvis gåva (3 och 4 §). Samboegendomen måste även vara förvärvad i syfte att ni gemensamt ska använda den. Detta innebär att egendom som ni själva ägde innan samboförhållandet är som huvudregel inte samboegendom.

I samboegendomen ingår alltså inte pengar på bankkonto. De föremål som inte är samboegendom ska delas upp enligt er äganderätt, det vill säga, vardera sambon behåller det den själv äger. Om ingen sambo begär bodelning, ska ni behålla det ni äger av samboegendomen. Har ni ett gemensamt bankkonto, bör utgångspunkten vara att ni ska dela lika på pengarna, om ni inte kommer överens om annat.

Eftersom din sambo redan tagit pengarna, är han skyldig dig hälften och en skuld har uppstått. Jag rekommenderar följande:

Det enklaste sättet att indriva skulden är att du kontaktar Kronofogden och ansöker om betalningsföreläggande (se 2 § lagen om betalningsföreläggande och handräckning). I det fall du gör detta, kommer personen att informeras av Kronofogden och få möjlighet att bestrida skulden. Bestrids inte skulden, blir skulden fastställd och Kronofogden börjar arbeta med att driva in den. Bestrids skulden (t.ex. med motiveringen att personen inte har tagit några pengar), kommer du att informeras om detta och tillfrågas om du vill ta ärendet vidare till domstol. I det fall du har kontoutdrag/insättningar och i övrigt kan bevisa att det var ett gemensamt service-konto (möjligtvis med hjälp av banken) är det inte särskilt troligt att motparten väljer att bestrida skulden. Bestrider denne ändå skulden, bör du kunna uppfylla de beviskrav som åligger dig i en eventuell tvist.

I ansökan om betalningsföreläggande ska du bland annat specificera hur mycket pengar det rör sig om, samt grunden för kravet (det vill säga att din före detta sambo har tagit pengarna). Mer information om betalningsföreläggande, liksom blankett för ansökan, hittar du på Kronofogdens hemsida.

Har du några fler frågor är du varmt välkommen att återkomma!

Vänligen

Pontus SchenkelRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Familjerätt och Sambo och samboavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Samboavtal995 kr

Upprättande av samboavtal som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning