Får arbetsgivaren förlänga provanställningen på grund av praktiska skäl?

2019-09-27 i Anställningsformer
FRÅGA
Hej,Jag undrar vad som gäller angående provanställning. Jag blev provanställd from 29/4. Då fick jag provanställning t.om den 15/11, med hänvisning till 2 veckors semester. Kan tilläggas att jag nu är anställd av bemanningsföretag som sedan ska gå över i fasttjänst hos företaget jag jobbar på. Nu när det börjar närma sig så får jag reda på att de vill flytta fram datumet för min provanställnings slut till 1/12. Får man göra så här? Företagets resonemang är att annars blir det mitt i en löneperiod, men jag är besviken på hanterandet.
SVAR

Hej!

Tack för att du har vänt dig till Lawline med din fråga.

Din fråga är arbetsrättslig och regler på området finns i lagen om anställningsskydd (LAS). I lagens sjätte paragraf regleras provanställning. Där stadgas att anställningsavtal får träffas om provanställning om prövotiden är högst sex månader. Den anställde har därmed rätt att få övergå från provanställning till en fast anställning efter sex månader. Arbetsgivaren får inte skjuta upp övergången från provanställning till fast anställning och det spelar ingen roll om det medför olägenheter för arbetsgivaren.

I ditt fall innebär detta att din arbetsgivare inte har rätt att skjuta upp din övergång till fast anställning. Att arbetsgivaren vill vänta på grund av att övergången annars blir mitt i en löneperiod har ingen betydelse. Din provanställning ska bestå i högst sex månader.

Har du fler frågor är du välkommen att höra av dig!

Med vänliga hälsningar,

Lovisa Lundgren
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. U Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-09-28 08:56
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Anställningsformer (629)
2019-10-15 Provanställning övergår till tillsvidareanställning om den inte sägs upp
2019-10-12 Tidsbegränsade anställningar: när kan en säsongsanställning övergå till en tillsvidareanställning?
2019-10-07 Arbetsgivarens avslutande av provanställning
2019-10-04 Hur lång är uppsägningstiden för en visstidsanställning?

Alla besvarade frågor (73804)