​Får arbetsgivare gå hem till en anställd som är sjukskriven?

2021-07-28 i Sjuk
FRÅGA
Får en chef komma oanmäld till en som är sjukskriven? Detta har nu hänt 2 ggr!Är det verkligen korrekt att de får det?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Jag tolkar det som att du undrar om en arbetsgivare har rätt att gå hem till en anställd som är sjukskriven för att 'kontrollera' läget.

När man är sjukskriven är man frånvarande från arbetet och ej i tjänst. Det finns olika regleringar kring från när en anställd ska uppvisa intyg för att ha rätt till sjuklön. Utöver detta har arbetsgivare ingen rätt att kräva att den sjukskrivne ska svara i telefon när man inte är i tjänst eller komma hem till den en för att se om man är sjuk. Har det hänt upprepade gånger råder jag dig att ta upp detta med din arbetsgivare och därefter läkare för att lösa situationen.

Hoppas att du fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Nicolina Abaas
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sjuk (220)
2021-09-03 Är regelverket kring karensavdraget tvingande?
2021-09-03 Hur långt sträcker sig arbetsgivarens rätt att få ta del av information och orsak bakom den anställdes sjukfrånvaro
2021-07-28 ​Får arbetsgivare gå hem till en anställd som är sjukskriven?
2021-07-23 Från vilken dag krävs sjukintyg under corona?

Alla besvarade frågor (95732)