Falska anklagelser

2016-06-13 i Övriga brott
FRÅGA
Hej! Kan man anmäla någon för falska anklagelser? Kort och gott, sonens pappa sköter inte sitt umgänge och vi fick ändra det och då blev han väldigt arg och upprörd, och i samband med det så börjar han skriva att Min son skulle fara illa hemma hos mig, att jag inte ska slå honom osv. Jag skulle självklart aldrig göra det och har aldrig gjort det, finns det något man kan göra åt detta..?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Att falskt anklaga någon för att slå någon annan kan vara ett brott, beroende på till vem denna ”falska anklagelse” ges kan olika brott i brottsbalken aktualiseras, se främst Brottsbalken 15 kap 5-7 §§. Men som gemensam utgångspunkt för dessa brott är att någon ska ha lämnat oriktiga uppgifter till en myndighet som har med rättskipning att göra. Dessa uppgifter ska kunna resultera i misstanke om att någon annan, alltså du i detta fallet, har begått ett brott. Ett eventuellt brott som du skulle kunna anses ha begått enligt hans påståenden är misshandel, se Brottsbalken 3 kap 5 §.

Om dessa falska anklagelser har getts till någon annan person än du är det möjligt att sonens pappa har gjort sig skyldig till förtal enligt Brottsbalken 5 kap 1 §. Att påstå att du skulle slå din son är att peka ut dig som brottslig.

Om dessa påståenden har givits direkt till dig kan ansvar för förolämpning aktualiseras enligt Brottsbalken 5 kap 3 §. För att ansvar för förolämpning ska bli aktuellt är det viktigt att hans påståenden är riktade direkt till dig. Om han endast skrivit dessa påståenden ”öppet” på exempelvis ett socialt medium är förolämpning inte tillämpligt.

Behöver du i framtiden hjälp med juridiken är du välkommen att kontakta oss på tfn 08-533 300 04 (måndag till onsdag 10:00-16:00) eller maila oss på info@lawline.se.

Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övriga brott (956)
2021-06-07 Vart ska man folkbokföra sig?
2021-06-06 Hur får jag bort någon som är felaktigt folkbokförd på min adress?
2021-06-03 Begår jag mened om jag minns fel?
2021-06-01 Är det straffbart att sprida ut aska i Spanien?

Alla besvarade frågor (93065)