Falsk angivelse och falsk tillgivelse

2017-01-27 i Övriga brott
FRÅGA
Hej. Jag blev anklagat (helt ogrundat) av min sambo för att jag hade förgripit mig sexuellt på min 13-årige son. Efter att jag slängt ut honom gjorde han en polisanmälan en vecka senare om samma sak. Polisen tog in min son på förhör och la ner fallet. Kan jag anmäla honom för falska anklagelser?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Att göra en polisanmälan där en menar på att någon begått ett brott kan i sig vara brottsligt. Brotten det rör sig om är falsk angivelse, obefogad angivelse, falsk tillvitelse eller vårdslös tillvitelse, vilka alla finns i brottsbalken (BrB).

När din sambo polisanmälde dig så kan det vara falsk angivelse om han med uppsåt anmälde dig som var oskyldig till brottet samt att han hade uppsåt till att du skulle bli fälld, enligt 15 kap. 6 § BrB. Han måste då ha ha haft uppsåt till att anmälda dig trots att han var medveten om att du var oskyldig eller att han i vart fall hade vad som kallas likgiltighetsuppsåt - han var likgiltig inför att du skulle kunna fällas för ett brott du var oskyldig till. Om han inte insåg att du var oskyldig men hade skälig anledning att anta att du var det så kan han dömas för obefogad angivelse, enligt 15 kap. 6 § BrB. För att han skulle ha skälig anledning att anta att du var oskyldig skulle det vara betydligt större anledning att tro att du var oskyldig än att du var skyldig.

Falsk tillgivelse är ett sekundärt brott till falsk angivelse och kan t ex vara när någon med uppsåt lämnar uppgifter till polisen men inte har uppsåt att den andra ska fällas för brottet, enligt 15 kap. 7 § BrB. Om din sambo inte insåg att uppgifterna inte var sanna men hade skälig anledning att anta att det var så kan han dömas för vårdslös tillvitelse, enligt 15 kap. 7 § BrB.

Din sambo kan således ha begått någon brottslig handling när han lämnade uppgifter till polisen om att du sexuellt förgripit dig på din son. Det är såldes möjligt för dig att anmäla honom för att ha lämnat uppgifter till polisen som inte stämde.

Hoppas det var svar på din fråga!

Vänligen,


Hanna Rappmann
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övriga brott (997)
2021-09-20 Vad är straffet för att använda någon annans körkort?
2021-09-11 Jag har fått ett mail i vilket min man utpekas som alkoholist - Bör det polisanmälas?
2021-09-09 Vart vänder man sig om man vill anmäla gällande bidragsbrott?
2021-08-31 Vad är straffet för "missbruk av urkund"?

Alla besvarade frågor (95746)